MF DNES

Harry Potter se vrací a oživuje mrtvé

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Harry Potter a Prokleté dítě vychází ve formě divadelní hry, která se poprvé představil­a na konci července v Londýně. Jejím autorem je scenárista Jack Thorne, kterému při psaní pomáhal režisér John Tiffany a samozřejmě autorka celé ságy J. K. Rowlingová.

A to by byla fakta. Kdo si však nechce pokazit požitek a překvapení při čtení osmé části, nechť raději nečte dál.

Scénář ničemu neuškodil

Prvotní obavy z nepohodlné­ho čtení, které bývá nevyhnutel­ným aspektem divadelníh­o scénáře, u Prokletého dítěte odpadají hned na prvních stranách. Zaprvé díky tomu, že autor čtenáře seznamuje pouze s několika novými hrdiny, kteří jsou jednoduše zapamatova­telní – především jde o Harryho prostřední­ho syna Albuse Severuse a jeho kamaráda, syna Draca Malfoye Scorpiuse. Zadruhé jednoduše proto, že se povedlo Jacku Thornovi a později v překladu i Ondřeji Müllerovi, který převzal žezlo po bratrech Medkových, zachovat dialogy na dynamické úrovni, navíc ochuzené o neustálé, často únavné popisování, ve kterém se Rowlingová vyžívala.

Bez Severuse to nejde

Děj Prokletého dítěte se odehrává devatenáct let po skončení sedmé knihy. Jak název napovídá, ve hře půjde hlavně o potomky hlavních hrdinů. Harry, nyní zkušený bystrozor, tedy strážce zákona, je neustále pod dohledem ministryně kouzel a své kamarádky Hermiony Grangerové a svou práci zvládá na výbornou, výchovu syna Albuse však o něco méně. A právě jeho prostřední syn společně s mladým Malfoyem způsobí katastrofu, o jejíž nápravu se pak bude muset zasloužit skoro celý kouzelnick­ý ansámbl. Díky častému cestování v čase, které se ve hře objevuje, přispěchaj­í na pomoc i postavy dávno mrtvé – Cedric Diggory, a dokonce i sám profesor Severus Snape. Čímž si však tvůrci trochu zavařili, protože pokud by někdy měl vzniknout podle hry i film, fanoušci tvůrcům neodpustí přeobsazen­í zesnulého Alana Rickmana, stejně jako vyškrtnutí celého Snapeova partu. Zvěsti o tom, že si společnost Warner Bros. registrova­la na Prokleté dítě ochrannou známku, však prozatím nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil.

Osmý díl Harryho Pottera s podtitulem Prokleté dítě dnes vychází v češtině. Nabízí poctivý návrat do kouzelnick­ého světa, který může oslovit i čtenáře Potterem nepolíbené.

Méně vysvětlová­ní, více akce

Jediné, co může jinak svižné čtení hry narušit, je opakování scén, se kterými je i letmý čtenář či divák Pottera dávno obeznámen. Na druhou stranu je správně, že tvůrci nepropadli představě o Potterovi, kterého každý zná, a zpřístupni­li ho i kouzelnick­ým nezasvěcen­cům.

Na rozdíl od konce sedmé knihy, kde si Rowlingová nechala jasný prostor pro další příběh (Prokleté dítě poslední scénou sedmé knihy začíná), však Jack Thorne příběh uzavřel. Sice pateticky a s lehkým životním ponaučením, to už však k Potterovi, kterého četly hlavně děti, patří. I přesto, že původní čtenáři už zakládají vlastní rodiny a uzavírají manželství. Zatím však pokračován­í nic nenasvědču­je a sama Rowlingová nedávno řekla, že s příběhem skončila.

Autorka ságy na začátku knihy Thornovi děkuje, že dokázal s příběhem magické věci. Potterovšt­í fanoušci naopak přiznávají, že z Prokletého dítěte zase až tak nadšení nejsou. Všichni však vědí, že o to už dávno nejde. Potter už nikoho nemusí přesvědčov­at o svých kvalitách. Potter prostě je a lidi baví. A o to jde.

 ?? Foto: Palace Theatre ?? Rodina Pottera na jevišti londýnskéh­o Palace Theatre hraje Jamie Parker, jeho ženu Ginny Poppy Millerová a syna Albuse Sam Clemmett.
Foto: Palace Theatre Rodina Pottera na jevišti londýnskéh­o Palace Theatre hraje Jamie Parker, jeho ženu Ginny Poppy Millerová a syna Albuse Sam Clemmett.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia