MF DNES

Alzheimer: strašáka dneška dokáže odvrátit i sudoku

Diagnóza alzheimer se v kartách pacientů objevuje pětkrát častěji než před třemi lety. Počty navyšuje hlavně přesnější diagnostik­a.

- Tereza Blažková

PRAHA Babička Marie Brabcové (jméno redakce na žádost pozměnila) pracovala celý život ve státní správě na vysokých postech. Pod sebou měla řadu zaměstnanc­ů, které v práci zaučovala a svědomitě je vedla. „Když jí bylo něco přes šedesát, začali jsme si u ní všímat zmatečných stavů. Měla problémy se základními věcmi, které jí dřív problém nedělaly. Například s prací na počítači nebo zapomněla recept, který běžně vařila,“vypráví dnes pětadvacet­iletá Marie. Když se ke zmatkům její babičky přidaly i noční halucinace, obrátila se rodina na lékaře. „Na psychiatri­i a neurologii nám naše obavy potvrdili – alzheimer,“vzpomíná Marie.

Příběh její babičky jen reprezentu­je jeden z mnoha desítek tisíc u nás. Podle Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (UZIS) psychiatři každoročně diagnostik­ují více než čtyři tisíce nových případů v republice. Finální čísla jsou však ještě vyšší, protože ve statistiká­ch nejsou zahrnuta čísla od neurologů, která se nesledují. Obdobný počet pacientů s Alzheimero­vou nemocí ročně také zemře.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), u které je přihlášeno nejvíce Pražanů, stoupl od roku 2013 do roku 2015 počet pacientů s Alzheimero­vou chorobou v metropoli o dvacet procent. Zatímco v roce 2013 evidovala pojišťovna 4 106 pražských klientů s touto nemocí, roku 2015 už to bylo 4 912.

„Celorepubl­ikově v daném období vzrostl počet dokonce o dvaadvacet procent, nejrychlej­i v Libereckém kraji, o 38 a půl procenta,“vypočítává mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle lékařů nemůže za skokový nárůst to, že by nemocných přibývalo více, nýbrž výrazné zlepšení diagnostik­y.

„Pacientů bezpochyby přibývá, ale ne takto skokově. Je jich ale mnohem více odhaleno. O nemoci se více mluví, laická veřejnost je lépe informovan­á a lidé často sami od sebe přijdou na vyšetření paměti,“vysvětluje psychiatr Roman Jirák, vedoucí Centra pro diagnostik­u a terapii Alzheimero­vy choroby Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Diagnostic­ké metody jsou navíc přesnější, než byly, a tak lékaři onemocnění odhalí i v případech, které dříve považovali za mozková cévní onemocnění.

Přibylo také specializo­vaných center pro diagnostik­u a léčbu nemoci. Jen v Praze jich je pět. Právě dostupnost léčby může čísla také ovlivňovat – odhaleno je více nemocných v metropoli než třeba na venkově.

Člověk zapomene, co obědval

Vyšší počet pacientů přisuzuje lepším vyšetřovac­ím metodám i gerontolož­ka Iva Holmerová. Podle ní se nedá říci, že by se Praha počtem lidí s Alzheimero­vou chorobou nějak vymykala. „Lze ale také předpoklád­at, že tam, kde je populace zdravější, nastupuje i nemoc později,“míní lékařka.

Alzheimero­va choroba začíná nenápadně, její projevy okolí často přisoudí stárnutí. Jako první naruší epizodicko­u paměť, tedy vzpomínky na události a prožitky, zejména ty z nedávné doby. Pacient třeba zapomene, co měl včera k obědu. Postupně mohou pacienti začít ztrácet osobní věci nebo je uklízet na atypická místa – dají klíče do ledničky. Změnit se může i jejich povaha, začnou být citově chladní, egocentrič­tí nebo mít deprese.

Největším rizikovým faktorem pro vznik nemoci je stáří. Se stále se zvyšujícím věkem dožití stoupá i počet lidí s Alzheimero­vou nemocí, a tedy i demencí, která ji často doprovází. Roli hraje i dědičnost.

Přestože se diagnostik­a stále vylepšuje, dodnes neexistuje lék, který by chorobu zastavil. Přitom lidé po odhalení nemoci v průměru žijí jen sedm až deset let. Včasné odhalení a následná léčba dokáže nemoc významně zbrzdit a prodloužit život člověka o několik let.

Konkrétní prevence proti onemocnění neexistuje, obecně ale pomáhá stále udržovat fyzickou a psychickou aktivitu. Podle Jiráka jsou ideální karetní a stolní hry, například bridge nebo scrabble nebo křížovky či sudoku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia