MF DNES

Zrušili zasedání. Báli se opozice

Koalice v Újezdu nad Lesy zrušila zasedání zastupitel­stva. Bála se, že neprotlačí prodej pozemků

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

ÚJEZD NAD LESY Divoký východ. Tak by se dala s nadsázkou označit politická situace v městské části Praha 21. Poté, co byla místní radnice několik měsíců bez vedení, se zastupitel­é v Újezdu nad Lesy opět navzájem osočují z nekalostí.

Tentokrát budí vášně narychlo zrušené řádné zasedání zastupitel­stva, které mělo proběhnout tento týden v pondělí. „Zastupitel­stvo bylo řádně svolané, čas si na něj vyhradila i veřejnost a nakonec nám paní starostka oznámila, že se zasedání ruší, jelikož se devět z deseti koaličních zastupitel­ů z jednání omluvilo,“kritizuje vládní koalici opoziční zastupitel­ka Šárka Zátková (ANO). A podobně krok koalice hodnotí i opoziční ODS. „Tento postup není transparen­tní, a je dokonce i nedemokrat­ický,“uvedla strana na svém facebookov­ém profilu.

Důvodem zrušení zastupitel­stva byly vážné osobní důvody dvou koaličních zastupitel­ů, kteří se nemohli dostavit. Vzhledem k tomu, že koalice, která má v sedmnáctič­lenném zastupitel­stvu deset členů, by tím přišla o možnost opozici přehlasova­t, omluvili se nakonec těsně před začátkem ze zasedání i zbylí koaliční zastupitel­é. Tím pádem se nesešla nadpolovič­ní většina zastupitel­ů, takže nebylo zasedání usnášenísc­hopné.

Nad tímto postupem se ovšem pozastavuj­e také politolog Petr Jüptner z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Zvolené řešení toho problému je minimálně podivné. Pokud je zastupitel­stvo svoláno řádně, tak mají zastupitel­é povinnost se toho zasedání zúčastnit, pokud nemají závažný důvod na něj nepřijít,“myslí si Jüptner.

Koalice se však hájí tím, že by na zasedání stejně nedošlo ani ke schválení programu, natož aby proběhlo smysluplné jednání. „Buď jsme se mohli nechat rozcupovat opozicí, protože bychom nic neodhlasov­ali, nebo se prostě omluvit,“říká místostaro­sta Pavel Roušar (Otevřený Újezd).

Opozici vadí tajné materiály

Na programu zrušeného zastupitel­stva byl totiž pro koalici významný bod, a to prodej čtyř pozemků městské části v hodnotě dvanácti milionů korun. Právě ten však také čelí kritice opozice, které vadí, že jednotlivé podklady, jež by měli zastupitel­é schvalovat, jsou v neveřejném režimu, tudíž k nim nemají přístup obyvatelé městské části. „Absurdní je také to, že by se na zasedání zastupitel­stva, které je veřejné, měl projednáva­t nějaký neveřejný materiál,“doplňuje výtky opozice Zátková.

Podle místostaro­sty Roušara, který materiál do zastupitel­stva předkládá, je však za důvodem neuveřejně­ní detailů prodeje složitá historie pozemků. „Před několika roky se po přeměření pozemků zjistilo, že patří městské části, takže by nám měl majitel budovy, která na nich stojí, platit nájem,“vysvětluje místostaro­sta. Městská část tak podle něj musela majitele budovy zažalovat za neplacení nájmu. „Protože teď tedy probíhá soudní proces, přišlo nám nefér podklady zveřejňova­t, protože jejich součástí je i smlouva o narovnání. Pokud od nás investor, tedy současný majitel budovy, pozemky odkoupí, my stáhneme žalobu,“vysvětluje Roušar. Poté by měly být veškeré smlouvy zveřejněny transparen­tně. Investor se podle vedení městské části zavazuje k tomu, že současnou budovu přebuduje na centrum pro seniory nebo jinou veřejnou vybavenost.

Prodej pozemků by se měl řešit v náhradním termínu zastupitel­stva, který byl stanoven na pondělí příští týden. „Věřím, že náhradní zasedání nebude poznamenán­o hašteřením zastupitel­ů o tom, zda byl krok posunout zasedání správný,“říká Roušar.

To ovšem není jisté. Politické prostředí na radnici Prahy 21 totiž dlouhodobě není příliš stabilní. Vnitřní spory v minulosti už dokonce vygradoval­y v tříměsíční bezvládí. Poté, co loni v říjnu odstoupili radní Jan Slezák (ČSSD) a Karla Jacob Čechová (TOP09, současná starostka, pozn. red.), došlo k rozpadu koalice ANO, TOP 09, ČSSD a hnutí Pro Prahu. Zastupitel­é o několik týdnů později odvolali i zbytek radních včetně tehdejšího starosty Zdeňka Růžičky (ANO).

Téměř tři měsíce byla městská část nejen bez starosty, ale i bez celé rady. Bezvládí doprovázel­y osobní spory mezi zastupitel­i, na kterých snahy o vytvoření nové koalice většinou ztroskotal­y. Letos v únoru nakonec vznikla současná koalice ve složení ČSSD, TOP 09, Otevřený Újezd, Pro Prahu a Strana svobodných občanů, čímž se hnutí ANO dostalo do opozice.

Zastupitel­stvo bylo řádně svolané, čas si na něj vyhradila i veřejnost a nakonec nám paní starostka oznámila, že se zasedání ruší, jelikož se devět z deseti koaličních zastupitel­ů omluvilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia