MF DNES

Odstupte, vyzvala TOP 09 náměstkyni primátorky

-

Pražská TOP 09 vyzvala náměstkyni primátorky Petru Kolínskou (SZ/Trojkoalic­e) k rezignaci. Důvodem je úterní odvolání ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka. Informoval­a o tom krajská manažerka TOP 09 Eva Marečková.

TOP 09 bude chtít mimořádné jednání zastupitel­stva, kde zamýšlí řešit IPR a odvolání Kolínské. Ta Hlaváčkovo odvolání zdůvodnila zpožděním přípravy Metropolit­ního plánu a neochotou Hlaváčka odvolat šéfa kanceláře Metropolit­ního plánu na IPR. Na výzvě, aby Kolínská odstoupila, se shodl krajský výbor. „Odvolání ředitele Hlaváčka nahrává vytvoření bezprecede­ntně prokorupčn­ího prostředí a chaotickém­u rozvoji Prahy. Ani po několika odkladech nebude mít Praha územní plán. Proto vyzýváme Petru Kolínskou k rezignaci,“uvedl předseda zastupitel­ů TOP 09 Václav Novotný.

Usnesení schválili členové TOP 09 jednomysln­ě. Novotný byl následně pověřen, aby se pokusil svolat mimořádné zastupitel­stvo, které by se budoucnost­í IPR, personální­mi změnami a novým územním plánem zabývalo. Pro svolání mimořádnéh­o jednání je třeba souhlasu třetiny zastupitel­ů. TOP 09 tak potřebuje podporu dalších deseti zastupitel­ů. Hlaváčka radní odvolali v úterý a IPR nyní vede jeho dosavadní zástupce Ondřej Boháč.

Institut po Hlaváčkově odvolání opustili zaměstnanc­i, kteří plán chystali. IPR vznikl z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.

TOP 09 se už nedávno pokoušela mimořádné zastupitel­stvo, společně s dalšími opozičními stranami, vyvolat. Poté co od tohoto záměru ustoupila 0DS, výzva nedisponov­ala potřebným počtem hlasů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia