MF DNES

„Naše děti budou jednou vděčné, že se tunel Blanka v Praze postavil“

- Jakub Heller s přispěním Simony Svobodové

Hasiči dojedou k nehodám a požárům rychleji a návštěvníc­i se dostanou snadněji do zoo. To jsou jen některé z kladů, které zmínily pražské osobnosti na dotaz, jak se jim již rok žije s tunelem Blanka. „Mám s ní jen nejlepší zkušenosti. Atoaťužjde­ozoo,nebooměsam­otného,“říká například Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Magistrátn­í vedení tak není jediné, kdo hodnotí tunelový komplex Blanka jako úspěch. Najdou se však i jeho odpůrci. Ti se povětšinou rekrutují z řad lidí, kteří ve svém autě každodenně tráví dlouhé minuty v kolonách kolem Vítězného náměstí. „Tamní situace je ukázka naprosté nekoncepčn­osti rozvoje pražské dopravy a selhání komunikace mezi magistráte­m a Prahou 6,“říká například bezpečnost­ní expert Andor Šándor. I kritici jako on však často přiznávají, že samotný průjezd Blankou je bez problémů a cestování po Praze je díky tunelu jednodušší. Ač je to s podivem, jsou dokonce

Pražské osobnosti si Blanku většinou chválí. Nejvíc jim vadí situace v Dejvicích.

i tací, kdo zpoždění, které otevření Blanky během let nabralo, uvítali. „Mohli jsme díky tomu v komplexu udělat sérii podrobných zkoušek a cvičení. Včetně modelování toho, jak by se v něm šířil požár a zplodiny hoření,“říká Roman Hlinovský, šéf pražských hasičů.

Ne všechny oslovené osobnosti ale byly ochotné se o svůj názor na Blanku podělit. Řada z nich prý nemá na tunelový komplex jednoznačn­ý nebo vůbec žádný názor.

Perličkou je, že se o svůj postoj nechtěl podělit ani bývalý pražský primátor Pavel Bém, který výstavbu Blanky zahájil. Odůvodnil to tím, že se anket ze zásady nezúčastňu­je.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia