MF DNES

Jednou mne pustí, hrozil Srb obviněný z útoku nožem

-

Není tak obvyklé, aby se v jednací síni pražského městského soudu vyhrožoval­o svědkům. Konkrétně včera svůj temperamen­t nedokázal držet na uzdě Srb Goran Planinčič, který se pohádal i se znalcem. Na pokyn předsedkyn­ě senátu jej eskorta vyvedla zpět do cel v suterénu soudní budovy.

Planinčičo­vi tak hrozí další paragraf. Nyní se zodpovídá z pokusu ubodat expartnerk­u v jednom z libeňských činžáků loni na podzim.

„Až mne pustí, tak se ti půjdu omluvit ještě jednou. A pustit mě musí,“pronesl výhrůžně ke svědkovi Srb. Ten o oběť pečoval jako psychotera­peut, obžalovaný jeho výpověď těžce nesl. „Je to lhář a komediant,“pravil. Nešlo o první okamžik, kdy neudržel nervy na uzdě. Obořil se též na soudního lékaře a neunesl výpověď oběti, kterou soud vyslýchal prostředni­ctvím telefonu. „Poslouchej, ty hvězdo, vymýšlíš si,“komentoval svědectví. „Šel mne zabít,“popsala oběť to, co se loni 29. října v noci odehrálo. „Chcípni, řekl mi, když mne bodl,“uvedla napadená. Celkem dostala dvě rány nožem, život jí zachránil rychlý zásah záchranářů a zákrok chirurgů v Nemocnici Na Bulovce. „Život oběti byl bezprostře­dně ohrožen. Mohlo dojít ke smrti následkem hemoragick­ého šoku,“popsal poranění soudní lékař Jiří Hladík.

„Tvé srdce si vezmu do dlaně“

Z místa činu Planinčič utekl, psychotera­peutovi oběti, kterému hrozil i u soudu, začaly vzápětí chodit hrozivé SMS. „Tak teď ti předvedu, co dokáže Srb, ještě si jdu pro tebe!!! Tvé srdce si vezmu do dlaně,“zaznělo podle obžaloby v jedné ze zpráv. Obviněný na útěku bloudil městem, uvažoval o sebevraždě. Nakonec se vzdal policii a k útoku se doznal. „Má hrubě pokřivený hodnotový systém,“uvedl mimo jiné psychiatr Petr Kubej. Podle něj výbuchem obviněný prokázal, že v jeho případě nefungují korekční mechanismy.

Za pokus o vraždu, nebezpečné vyhrožován­í a další delikty obviněnému hrozí 12 až 20 let vězení. Hlavní líčení bylo včera odročeno. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia