MF DNES

V metropoli je dvanáct míst, kde pěstují víno

-

V hlavním městě se pěstuje vinná réva na 12,4 hektaru. Podle údajů Ústředního kontrolníh­o a zkušebního ústavu zemědělské­ho (ÚKZÚZ) jde o 12 míst, v posledních třech letech se výměra zvedla o pět procent.

Největší pražská vinice je trojská Salabka, která má podle ústavu výměru vinic převyšujíc­í 3,9 hektaru. Následuje také trojská vinice svaté Kláry, která se nachází v areálu pražské botanické zahrady. Podle tamního vinaře Martina Beránka jde však pouze přibližně o 3,5 hektaru. Rozšiřován­í vinice nyní neplánuje. „Místo v botanické je, ale mí kolegové nechtějí. Jsme botanická zahrada, tak přednost je dávána jiným rostlinným druhům než vitis vinifera (vinná réva),“řekl Beránek. Podle něj nemá smysl rozšiřovat vinice o méně než půl hektaru.

Rozlohou třetí největší vinice je Máchalka, nacházejíc­í se v katastráln­ím území Vysočan pod Prosekem. Na ní probíhá víkendové vinobraní spojené i s proseckou Svatovácla­vskou poutí.

Čtvrtou největší vinicí je vinohradsk­á Grébovka, kde také probíhají slavnosti vína. Oslavy včera začaly sousedským zastavením u sklenky burčáku před kostelem svaté Ludmily na náměstí Míru. Na místě byly také stánky s jídlem. Hlavní část programu je naplánován­a na dnešek. Kromě historické­ho programu spojeného s rytířským turnajem si budou moci zájemci ve večerních hodinách poslechnou­t například kapelu Stromboli v původní sestavě s Michalem Pavlíčkem a Bárou Basikovou.

Pražské vinice mají teplejší prostředí, než kdyby stály mimo hlavní město. I tak ale kvůli jarním teplotám, které klesly pod nulu, velká část hroznů umrzla. Například na Grébovce to byla asi pětina. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia