MF DNES

Velké derby. Možná přijde i kouzelník Rosický

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když byli mladí, hltali jeho elegantní pohyb v televizi. Kdekomu visel plakát Tomáše Rosického v dětském pokojíčku.

Teď nastal čas, aby si s legendou zahráli. Anebo ne? „Odmalička to byl můj fotbalový vzor. Byl bych rád, kdyby nastoupil,“zadoufal slávistick­ý záložník Jaromír Zmrhal.

Jenže zítřejší derby může znovu být bez Rosického.

Sparta tají, jestli je bývalý reprezenta­ční kapitán připravený. Podle všeho se rozhodne až na dnešním předzápaso­vém tréninku.

Pokud by rudá desítka vyběhla v základní sestavě, získal by třaskavý souboj naprosto dokonalý scénář. „Rosa je úplně jiná váhová kategorie než my ostatní. Je to nejlepší fotbalista, který tady kdy byl. Už jen jeho přítomnost nám pomáhá,“ocenil sparťanský kapitán David Lafata.

Sparta však potřebuje Rosického na hřišti. Nejslavněj­ší navrátilec zatím zvládl jen 20 minut proti Mladé Boleslavi. Zázračný zásah do utkání se mu nepodařil a rozháraný tým jen remizoval 2:2. Pak Rosický dva zápasy vynechal úplně. Neletěl do Southampto­nu, kde Sparta prohrála trapně 0:3 v Evropské lize, nebyl ani ve Zlíně, kde se hrálo 1:1.

Favoritem je Sparta

„Derby patří mezi zápasy, kdy bychom Tomáše určitě potřeboval­i. Ale musí být stoprocent­ní,“prohlásil trenér Zdeněk Ščasný.

Na to, jestli si Rosický po šestnácti letech zahraje historicky nejsledova­nější duel české ligy, si musíme počkat do zítřka. Co už víme dnes? Bude vyprodáno, lístky už nejsou. Sparta si na Letné drží vítězný monopol v derby už sedm sezon.

Slavia se po příchodu nového trenéra Jaroslava Šilhavého herně zvedá. Mimochodem, Šilhavý na Spartě přes pět let pracoval jako asistent, což je další pikantnost.

Pokud útočník Lafata skóruje, stane se s šesti trefami nejlepším střelcem historie derby v samostatné lize. V posledních pěti derby si připsal pět gólů.

Bookmakeři favorizují Spartu, která sice od začátku sezony poslouchá vážné výtky, ale v lize zatím neprohrála. Rovněž sázkaři věří zhruba z 90 procent domácím.

Tak nezapomeňt­e, derby vypukne už zítra v 15.30.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia