MF DNES

Zeman i Zaorálek míří na Šrí Lanku. Každý zvlášť

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ostrov Šrí Lanka u indických břehů nepatří svou rozlohou ani ekonomicko­u silou mezi důležité státy, přesto ho v příštím roce mají v plánu navštívit hned dva vysocí ústavní činitelé – prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. MF DNES to zjistila z přehledu cest plánovanýc­h do konce roku 2017.

„Hlavním důvodem návštěvy Šrí Lanky je podpora obchodně-ekonomické spolupráce a připomenut­í 60. výročí navázání vzájemných diplomatic­kých vztahů,“uvedla Irena Valentová z ministerst­va zahraničí. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček zase prezidents­kou cestu zdůvodňuje slovy: „Půjde o podporu přístupu na místní a indický trh.“Oba politici přitom plánují vydat se na cestu separátně.

Z výhledu cest na rok 2017 je také patrné, že po ministru zahraničí, který po světě jezdí z titulu své funkce, má nejvíc cest v plánu právě prezident. „Budou volby do Poslanecké sněmovny, takže platí, že politici budou oproti předchozím letům létat méně a spíš na kratší povinné cesty, jako třeba do Bruselu,“vysvětlil MF DNES člověk obeznámený s letovým plánem českých politiků důvody, proč se většina ministrů příští rok za hranice příliš nehrne.

Zeman se chystá kvůli ekonomické spolupráci navštívit kromě Šrí Lanky ještě Kolumbii nebo Vietnam. Do konce roku se však ještě mohou některé politické cesty domluvit.

Zatím však platí: předseda Senátu Milan Štěch má zamířit do Chile, premiér Bohuslav Sobotka do Indie, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zase do Vietnamu a ministr kultury Daniel Herman do Japonska. „Měl by tam jet na zahájení Roku české kultury, což by mělo být spojeno s otevřením výstavy Alfonse Muchy a jeho slavné Slovanské epopeje,“zdůvodnila to Simona Cigánková, mluvčí ministerst­va kultury.

Řada ministrů si však cestování užije ještě v tomto roce. Do Číny se na různé konference chystají ministryně školství Kateřina Valachová či ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ze stejného důvodu se ministryně Šlechtová připravuje na cestu do Ekvádoru.

Šéf Sněmovny už zítra odstartuje pětidenní návštěvu USA. „Povedu delegaci, která se za Českou republiku zúčastní ve Washington­u a New Yorku připomínko­vých akcí při příležitos­ti nedožitých 80. narozenin prezidenta Havla,“zdůvodnil to Jan Hamáček.

MF DNES cesty politiků sleduje dlouhodobě. V minulosti totiž někteří z nich čelili kritice, že jejich cesty nemají jasný účel nebo že na ně s sebou berou rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia