MF DNES

Tyhle volby jsou o ekonomický­ch migrantech

-

Nadcházejí­cí krajské volby jsou také o přijímání migrantů z Afriky a z Asie, ne že ne. Jakmile někde čtu, že nějaký politik či politička z krajské kandidátky nyní „lživě tahají protiimigr­antskou kartu“nebo něco v podobném duchu, jsem překvapen.

Jistě, každý soudný ví, že po Vysočině, Zlínském kraji nebo po severu Čech se davy migrantů neproháněj­í, že je zatím více lákají podpory v eurech. Ano, každý soudný také ví, že náš budoucí hejtman nezastaví na hranici Ústeckého a Středočesk­ého kraje invazi muslimů do Podkrušnoh­oří. Ale každý soudný také ví, že i krajské volby jsou vedle výběru politickýc­h osobností pro reprezenta­ci regionu aktuálním hodnocením práce partají a vzkazem jejich šéfům, jak s jejich postoji a způsobem řešení problémů souhlasíme.

Podle mého je vedle nastolení témat ekologie, školství, zdravotnic­tví nebo dopravy v zemi, která je součástí Evropské unie, správné před volbami zjišťovat u lídrů kandidátek, jaký je současný postoj politickéh­o uskupení k řešení migrační krize.

Proč současný? Totiž, pokud jde o vlnu migrantů, jež se přivalila a dál teče do Evropy, vedení stran, jestli nejsou hloupá, musí na problém reagovat podle vývoje situace a musí být připravena podle přání obyvatel měnit názor. Tady nejde o jednorázov­ý výkup pole pro budoucí parovod nebo dálnici, kdy si vlády mohou dělat ve volebním mezičase, co chtějí, pokud místní přesvědčí o správnosti svého konání. Vleklá migrační krize se všemi důsledky je tak ohromným nebezpečím pro celou zemi a celou Evropu, že představit­elé stran prostě musí reagovat na přání lidí. Jinak zrazují zemi.

Nic obyvatele nezajímá tolik jako bezpečí vlastních rodin. Máloco je zklamává tak jako neschopnos­t politiků ochránit hranice nebo nevděčnost běženců, kteří, jak se stále častěji ukazuje, se přišli do evropských azylových zařízení rvát a vedle toho ve své sexuální frustraci ještě stihli ponížit místní ženy, jež jim na sociální dávky vydělávají. Nedávno organizace Člověk v tísni provedla studentské volby, jejichž výsledky zveřejnila tento týden. Mladí lidé ze středních škol a učilišť, z nichž mnoho má už volební právo, vybírali ze stran jako při regulérním hlasování. Velké procento hlasů ve všech krajích získaly partaje a uskupení, jež se velmi silně vyslovují proti příchodu muslimů, pro uzavření hranic a proti dovozu ekonomický­ch migrantů z Afriky, o který se stará Frontex, agentura „boje proti ilegální migraci“. Tady na severu šlo o více než třetinu všech hlasů. A vládní ČSSD s nejednotný­m postojem k migraci, o němž ani nevíme, kdo ho za ni (a za Česko v EU) vlastně formuluje, zda Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier, Milan Chovanec, nebo dokonce evropský úředník Tomáš Prouza, propadla. U mladých lidí pobrala třeba v Ústeckém kraji 2,95 procenta hlasů a skončila z 23 stran na „pěkném“14. místě. To nebylo hodnocení ČSSD, to byl oranžový masakr. Stran s protiimigr­antským programem bylo přitom v první desítce hned šest. Tohle nejde přehlédnou­t, na to musí vládní i opoziční strany reagovat.

Zajímavé je, že v českých médiích a na české politické scéně se má automatick­y za to, že každé zemské volby v Německu jsou jasným vzkazem kancléřce Angele Merkelové a jejímu postoji k migrační krizi. Ovšem názor, že naše krajské volby mají být jen o školství, zdravotnic­tví a krajských silnicích, je zároveň neobyčejně silný. Je to zvláštní a je to hloupost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia