MF DNES

Peníze nesouvisí s výkony. Teď ale nastal čas se ukázat

-

Možná jste si všimli, jak hodně se Václav Kadlec smál, když začátkem září na tiskové konferenci přebíral sparťanský dres s číslem 77. Jeho prosbu o tuhle cifru vedení původně „zavrhlo“, ale pak ji Kadlecovi před novináři předalo jako překvapení.

Od té chvíle už Kadlec tolik důvodů k úsměvům neměl. Utrápená remíza s Mladou Boleslaví, propadák v Southampto­nu, pak sice zlepšený výkon, ale pořád jen remíza ve Zlíně. Pravda, tu zařídil prvním gólem po návratu z dánského Midtjyllan­du. „Ale jo, radost z něj mám, jenže je to málo,“věděl 24letý Kadlec.

Do Sparty vkročil už potřetí. Vždycky kolem toho byl povyk. Ať už přicházel jako zázračný 16letý talent, nebo pak, když do Prahy přijel hledat půlroční vysvobozen­í z Frankfurtu, který za něj vysázel 100 milionů korun, ale on se tam trápil a užíral. Nehrál. Teď byl ohlas největší, protože přestupová částka byla jen o něco málo nižší, než je Kadlecovo číslo na zádech: 73 milionů korun. Nadlouho asi nedostižný rekord české ligy.

„Očekávání budou velká. Věřím, že mám schopnosti, abych je splnil. Extra moc to neprožívám,“říká Kadlec.

Zatím nezáří. Doplatil na to, že přišel do týmu, který byl v herním útlumu. „Víte, peníze nikdy nesouvisí okamžitě s výkony,“myslí si Zdeněk Ščasný, trenér Sparty. „Vašek od začátku pracuje jak na tréninku, tak v zápasech. V prvním točil posty, teď se usadil, dal gól, mohl dát minimálně ještě jeden. Věřím, že si zase zvykne na mužstvo a ono na něj. Jeho výkony a efektivita půjdou nahoru, o tom jsem přesvědčen­ý.“

Spartě by se teď náramně hodil zásadní Kadlecův příspěvek. Je dynamický, rychlý, agresivní. Patří do reprezenta­ce. Když je v pohodě, těžko hledá v lize konkurenci. Na jaře 2015 bylo dobře vidět, jak při hostování na Letné ožil. Stihl devět gólů ve 13 ligových startech. „Jsme přesvědčen­í, že je ta vysoká investice správná a míra rizika minimální,“říká Jakub Otava za vedení Sparty.

Ta sice nechce spoléhat jen na Rosického s Kadlecem, ale je tu velký zápas, ten největší v lize, a kdo jiný by ho měl z pohledu Sparty rozhodnout než nejdražší fotbalista soutěže? I kvůli takovým okamžikům ho český vicemistr za složitých podmínek vyvázal ze smlouvy v Dánsku. Nastal čas se ukázat.

 ?? — Radim Trusina Foto: Profimedia.cz ?? Číslo 77 Nejdražší nákup v historii české ligy nezáří. Jenže to platí i o celé Spartě. Václav Kadlec zatím po návratu z Dánska stihl tři utkání, ve kterých dal jeden gól.
— Radim Trusina Foto: Profimedia.cz Číslo 77 Nejdražší nákup v historii české ligy nezáří. Jenže to platí i o celé Spartě. Václav Kadlec zatím po návratu z Dánska stihl tři utkání, ve kterých dal jeden gól.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia