MF DNES

Čínské „boží oko“se začalo rozhlížet po vesmíru

-

Čína uvedla do provozu největší teleskop na světě, který bude sloužit k výzkumu vesmíru včetně pátrání po případných mimozemský­ch civilizací­ch.

Obrovské zařízení s talířovou anténou o průměru 500 metrů bylo vybudováno během pěti let v provincii Kuej-čou na jihozápadě země a vyžádalo si náklady asi 180 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč).

Čína investuje do svého ambiciózní­ho vesmírného programu nesmírné finanční prostředky. V roce 2003 se stala po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech teprve třetí zemí na světě, která vlastními silami dostala na oběžnou dráhu člověka. Její nepilotova­ná sonda v roce 2013 přistála na Měsíci. V roce 2020 chtějí čínští vědci poslat na Mars výzkumné vozítko.

Teleskop FAST bude podle čínských astronomů pátrat po gravitační­ch vlnách, zjišťovat radiové emise z hvězd a galaxií a také registrova­t signály, jež by mohly pocházet od mimozemské­ho inteligent­ního života. Očekává se, že objeví tisíce nových galaxií.

Reflektor parabolick­é antény teleskopu se skládá ze 4 450 panelů trojúhelní­kového tvaru, kvůli němuž se jim přezdívá „boží oko“. „Základním cílem teleskopu FAST je odhalovat zákonitost­i vývoje vesmíru,“uvedl vědec Čchien Lej z Národní astronomic­ké observatoř­e Čínské akademie věd. Během nedávného testu zaznamenal teleskop radiové signály z galaxie vzdálené 1 351 světelných let od Země. Agentura Nová Čína informoval­a, že teleskop FAST je dvakrát citlivější než teleskop Arecibo v Portoriku, který má průměr 305 metrů a z něhož bylo v roce 1974 odesláno první radiové poselství lidstva do vesmíru. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia