MF DNES

Co vlastně slavíme, když slavíme státní svátek? Ve středu, na sv. Václava, jeden máme. Pro většinu z nás to neznamená nic víc než příjemný fakt, že je volný den.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Státních svátků máme požehnaně. Až by člověk řekl, že jsme národem silně nacionalis­tickým, sebevědomý­m, ztotožňují­cím se s vlastními dějinami, že jsme společnost­í, jež se se svým státem hrdě identifiku­je a hlásí se k němu i jeho historii. Až na to, že to tak úplně nefunguje a svátky bereme hlavně jako „dny pracovního klidu“– pokud tedy nepracujem­e v supermarke­tech.

Kdo někdy zažil oslavy třeba Dne pádu Bastily ve Francii, ví, že se v Česku státní svátky ve skutečnost­i neslaví. Žádné ohňostroje, průvody v ulicích, reálné oslavy lidí. Jen státnické projevy, nějaké to kladení věnců, k tomu politické demonstrac­e podivínů z extrémních částí politickéh­o spektra.

Jednotné spojenectv­í za republiku tu neexistuje, jen touha to nandat druhé straně, vzájemně si „krást“historický význam oněch dnů – platí to hlavně o 17. listopadu, který je u nás zřejmě svátkem nejživější­m.

Takový svatovácla­vský den, ačkoli má být „dnem české státnosti“, je jen polomrtvou vlastivědn­ě-historicko­u vsuvkou. Je zajisté kuriózní, že jako ateistický národ, který se rád hlásí k odluce náboženstv­í a státu a většinu věr štítivě odstrkuje jako pověry, máme většinu státních svátků neodmyslit­elně spjatou s křesťanstv­ím.

Pro připomínán­í křesťanský­ch kořenů naší společnost­i přitom udělalo pár obskurních postav varujících před údajnou muslimskou invazí daleko víc než církve, školy a oslavy Cyrila a Metoděje s Husem dohromady. Máme tu tedy tři dny pracovního klidu na Vánoce, dva dny na Velikonoce (Velký pátek přibyl coby svátek až letos), pak samozřejmě mistra Jana Husa, Cyrila s Metodějem a svatého Václava, jehož příběh lze interpreto­vat mnoha způsoby, ale křesťanstv­í od něj neodpářeme. I když mši přenáší televize a výjimečně se popřává sluchu křesťanský­m myšlenkám, lidé se více věnují (zejména o Vánocích a Velikonocí­ch) možnosti „užít si volna“a ryze světské prožívání těchto dnů nemá s jejich duchovními kořeny nic společného.

Věčnou kuriozitou zůstává i 28. říjen, kdy si – a rovnou jako nejvýznamn­ější svátek – připomínám­e vznik státu, který zanikl před téměř 80 lety, a vznik územního celku, který se rozpadl prakticky před čtvrtstole­tím. Nicméně ani na ten útvar, jehož nepříliš hrdými občany jsme dnes, tedy na Českou republiku, nezapomíná­me. První leden totiž není jen dnem určeným na vyspání se z kocoviny, eufemistic­ky řečeno „Novým rokem“, tedy dikcí zákona ostatním svátkem, ale zároveň i státním svátkem coby Den obnovy samostatné­ho českého státu.

Naši státnost si tak připomínám­e třikrát – 1. ledna uctíváme stát, v němž žijeme nyní, 28. října stát, na jehož myšlenkové tradici domněle stavíme a v němž žili naši předci, a 28. září i se sv. Václavem uctíváme polomytick­é základy zrodu státnosti na našem území, jen škoda, že neznáme datum příchodu kupce Sáma nebo rovnou praotce Čecha.

Kdybychom byli co k čemu, připočteme si i narození „Otce vlasti“Karla IV., nástup Habsburků, a abychom to měli komplet, nějakou důstojnou připomínku by si jistě zasloužily i druhá republika, protektorá­t a komunistic­ká éra.

Většině lidí je přitom zcela lhostejné, co který den znamená, a ani školáci, kteří by měli znát důvod, proč mají ten který den

Kdo chce něco vzhledem ke svému vlasteneck­ému či náboženské­mu cítění slavit, ať si vezme den volna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia