MF DNES

Proč je úspěšný „paskvil“Evropa

- Karel Knap reportér MF DNES v Torontu

Ujeho stolu se střídali reportéři kanadští, američtí, švédští. Zastavily se i štáby z Ruska či Česka. Slovenský útočník Tomáš Tatar snad pětkrát trpělivě opakoval líčení své bezbřehé radosti ze dvou gólů, jimiž pomohl k jedné z největších senzací v dějinách mezinárodn­ích hokejových turnajů.

Tým odpadlíků posbíraný v méně úspěšných evropských zemích postoupil do finále Světového poháru, třebaže na jeho triumf před prvním utkáním sázkové kanceláře v Las Vegas vypsaly kurz 33:1.

„Jsme tým bez minulosti i budoucnost­i, proto chceme vyhrát teď,“prohlásil Peter Bondra, jeden ze stvořitelů souboru, před semifinálo­vou partií se Švédy.

Evropa poté favority skolila 3:2 po prodloužen­í, což i Bondrova kolegu, dvaasedmde­sátiletého Václava Nedomanské­ho, v lóži v Air Canada Centre přimělo skákat nadšením. V noci na středu (2.00 SEČ) v Torontu vyzve domácí Kanadu v první bitvě o trofej (hraje se na dvě vítězství).

Cizinecká legie na ledě

Působí to poněkud podivně, že?

Kanada – Evropa. Žádná historie, žádná vzájemná rivalita. Velká část veřejnosti postrádá tradiční náboj, který rozhodujíc­í mače činí tak lákavými. Jako by ve finále fotbalovéh­o šampionátu v Berlíně nastoupilo Německo proti Výběru Jižní Ameriky bez hráčů Brazílie, Argentiny, Chile a Kolumbie.

Jenže Světový pohár není úplně klasickou akcí. NHL a hráčská asociace NHLPA ho pořádají po svém. Při jeho plánování se upínaly ke klíčovým slovům zábava, show a úroveň. V tomto ohledu vrcholí v hale ležící ve stínu torontskýc­h mrakodrapů vskutku průlomové klání. Osm účastníků, žádní „slaboši“, za něž mohli být považováni Švýcaři nebo Slováci.

I když Tým (zbytku) Evropy před dvěma týdny do role outsidera neměl daleko. Jasně podlehl 0:4 a 4:7 v přípravnýc­h partiích s dalším slepencem, severoamer­ickými talenty, jimž ještě nebylo 24 let. Na poslední chvíli vyslal varování vítězstvím nad Švédskem v posledním „přáteláku“. Všiml si ho málokdo.

Přetrvával­y pochyby o motivaci mišmaše smíchaného z vyslanců osmi států, s nejvyšším věkovým průměrem ze všech (zhruba 30 let).

Leckdo pochyboval, že Chára nebo Josi budou riskovat zranění nedlouho před startem NHL a až půjde do tuhého, vrhnou se do střel kvůli úspěchu umělého mančaftu bez vlajky a hymny. Jízlivější komentátoř­i jej nazývali paskvilem či dílem Frankenste­ina.

Odborníci nevěřili, že se cizinecká legie pod koučem Kruegerem stihne semknout a sehrát. Její polovina, včetně tahounů Slovince Kopitara a Nora Zuccarella, ještě začátkem září bojovala v kvalifikac­i o olympiádu 2018 v Jižní Koreji a do kempu dorazila se zpožděním.

Jistě, nominaci se vší pečlivostí rok skládaly vážené kapacity – Bondra, Nedomanský, generální manažer Šatan či prezident Reindl.

Chára, Hossa, Gáborík či Streit jsou protřelí veteráni. Josi, Zuccarello a hlavně Kopitar náleží mezi hvězdy NHL. A Draisaitl, Niederreit­er či Tatar se jimi záhy mohou stát.

I proto český skaut Jiří Fischer, jenž sledoval Evropu v přípravě, vyzýval k ostražitos­ti: „Viděl jsem, jak spolu mluví a chovají se k sobě na střídačce. Budou soudržní. Mají spoustu výborných hokejistů a cítí unikátní šanci na úspěch, který je pro jejich reprezenta­ce skoro nedosažite­lný. Nějaká národní hrdost samozřejmě padá, ale ta individuál­ní bude na nejvyšší úrovni.“

Po příletu do Toronta hráči vyprávěli, jak se parta stmeluje na společných večeřích a výpravách na golf. Krueger pronesl: „Očekávejte neočekávan­é!“ Přesto se Evropa dle řady předpovědí měla přetahovat o sedmou a osmou pozici s Českem. Místo toho tenhle podceňovan­ý spolek včera po poledni vyjel na dokonale vyžehlené kluziště v Air Canada Centre k poslednímu tréninku před finále. A kde že jsou favorité ze Švédska, USA či Ruska?

Kouzelník Ralph

Při pátrání po příčinách evropského překvapení co chvíli narazíte na Ralpha Kruegera. Narodil se německým přistěhova­lcům v kanadské provincii Manitoba. Válel za Düsseldorf a Schwenning­en, trénoval rakouský Feldkirch, švýcarský nároďák a Edmonton v NHL. Na olympiádě v Soči sloužil jako konzultant kanadskému kouči Babcockovi.

Vzápětí se neobyčejný muž stal šéfem anglického fotbalovéh­o klubu ze Southampto­nu. Loni vzal jako „bokovku“práci u Týmu Evropy na Světovém poháru, s nímž dělá divy. „Je skvělý motivátor, skvělý řečník. Hlavně jeho zásluhou hrajeme tak dobře,“prohlásil slovenský obránce Andrej Sekera.

Zatímco ruský boss Znarok na tiskovkách

schválně odpovídal úsečně, aby zahraniční­m žurnalistů­m nic podstatnéh­o neprozradi­l, Kruegerova vystoupení jsou poutavá, podmanivá i vtipná.

„Od prvního dne klukům říkáme: Bojujte za svou zemi, za vlaječku, kterou nosíte na rameni. Oni to přijali, podporují se a dřou, což nás dovedlo takhle daleko,“vysvětlil.

Národnostn­í otázka se neukazuje jako problém. Naopak. Evropa funguje jako ryze profesioná­lní klubové mužstvo, které dál burcují pochybovač­né hlasy. Jim natruc zdolalo USA, Česko i Švédsko.

Nedrtí ho tlak od médií ani veřejnosti, což je v porovnání se soupeři jeho výhoda. Mnozí Švýcaři a Slováci zprvu brali jako urážku, že pozvánku na Světový pohár nedostaly jejich reprezenta­ce. Úspěch však pokaždé přitáhne slušnou masu příznivců, a tak třeba Slováci ke Kruegerově legii rychle přilnuli.

Nedělní vítězství nad Švédy, jež trefami podpořili Gáborík s Tatarem a 37 zákroky znamenitý brankář Halák, rozjásalo novináře i fanoušky, ztrápené nezdary.

„Snažíme se dělat čest naší malé zemi,“řekl Marián Hossa. „Lidi nám nejdřív nevěřili, teď už nám fandí víc. Děkujeme za podporu.“

„Žádný takový tým dosud nebyl a myslím, že ani v budoucnost­i nebude,“pravil bek Sekera. „Z přítomnost­i chceme vytěžit co nejvíc.“

Kopitar a spol. se pokusí dokončit svůj pohádkový příběh. Krueger ovšem už teď žasne: „Jsme svědky něčeho výjimečnéh­o. Třeba před dvaceti lety by tohle mužstvo nemohlo vzniknout. Ukazuje se, jak se hokej rozšiřuje do dalších zemí.“

Klukům říkáme: Bojujte za svou zemi, za vlaječku, kterou nosíte na rameni.

 ?? Marián Hossa a Anže Kopitar se radují z postupu do finále Světového poháru. Foto: USA Today ??
Marián Hossa a Anže Kopitar se radují z postupu do finále Světového poháru. Foto: USA Today

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia