MF DNES

Muži pro Spartu? Mladí a sví

-

Kšiltovka, tepláky, dravost, emoce. Osobitý Jindřich Trpišovský. V Česku hrával, teď by se mohl vrátit a trénovat. Adrián Guľa.

Před čtyřmi lety trénoval divizi. Pak se posunul do druhé ligy, ale na Žižkově nechodily výplaty, tak vážně přemýšlel, že si od fotbalu radši odpočine. Cítil se vyčerpaný, psychicky vyždímaný.

Loni převzal rozháraný Liberec, který prakticky z voleje přivedl do Evropské ligy a navrch přidal překvapivé třetí místo v lize.

Letos, přesněji řečeno v příštích dnech, se může posunout ještě dál, na nejžhavějš­í křeslo.

Čtyřicetil­etý Jindřich Trpišovský je hlavním kandidátem na pozici trenéra Sparty. Všechny sázkové kanceláře ho favorizují, že právě on nahradí Zdeňka Ščasného.

Liberec mlčí, i když Sparta už se poptávala. Rozhodne až majitel Ludvík Karl, který je na dovolené.

Je pochopitel­né, že pro Trpišovské­ho to musí být výzva, jeho trenérský příběh připomíná pohádku. Jako průměrný fotbalista by se neuživil, coby trenér dorostenců Xaverova vydělával pár drobných, proto dělal třeba barmana, číšníka nebo provozního v restauraci. V jednom kole byl od čtyř od rána, protože: „Jezdil jsem zamykat hernu, byl jsem jediný, kdo měl klíče. Ve čtyřiadvac­eti to šlo vydržet, neměl jsem závazky.“

Fotbal však v jeho životě zůstal a teď sklízí odměnu. Sparta by byl vrchol. Věřte, že rozhovory s Trpišovský­m nikdy nenudí. Než před rokem jeho Liberec nastoupil na hřišti slavné Marseille, pravil: „My máme luky a šípy, zatímco oni atomové zbraně.“a senzačně vyhrál 1:0.

Z málo známých hráčů vytvořil velmi cenné zboží. Stopera Pokorného, obránce Bartošáka nebo záložníka Sýkoru dostal na reprezenta­ční úroveň.

Hráči si pochvalují jeho erudici, férovou povahu i zažranost. Ne náhodou bývá přirovnává­n k energickém­u Jürgenu Kloppovi, který se proslavil v Dortmundu a teď vede Liverpool. Trpišovský se chová podobně, mluví originálně a ke všemu nosí i kšiltovku. Jako Klopp.

Kdo ví, zda by ji ve Spartě nemusel odložit. Slavný klub si zakládá na etiketě. „V kravatě bych se asi uškrtil,“tvrdí Trpišovský. Zatím může zůstat v čepici, ve čtvrtek ho čeká Evropská liga proti PaOK Soluň. Stále na lavičce Liberce.

— Jan Palička, Miloslav Novák

Kdo nahradí Zdeňka Ščasného?

Už jako hráč byl přesvědčen­ý, že jednou bude trénovat. „Bylo to prostě ve mně,“vzpomínal adrián Guľa.

Přemýšlivý, sveřepý, pracovitý, ambiciózní. Poctivě v tréninku zachytával užitečné postřehy a teď je využívá v praxi. „Jak je náročný na sebe, je náročný i na hráče. Má vysoké parametry. Určitě je už teď připravený pro větší kluby, než je Žilina,“prohlásil sportovní ředitel klubu Karol Belaník.

Dost možná mluvil proti sobě, protože 41letý Guľa může brzy zakotvit ve Spartě a Žilina bude muset hledat nového trenéra.

Záložník Guľa hrával za Opavu, Jablonec nebo Viktorii Žižkov, fotbalovou slávu si však schoval až na druhou část kariéry.

Trenčín převzal coby 34letý a vyvedl ho ze druhé slovenské ligy mezi elitu a rovnou do pohárové Evropy. Když ho v roce 2013 oslovila Žilina, neváhal. Jen ten start mu nevyšel. Někdejší vládce slovenskéh­o klubového fotbalu vrávoral, leč majitel Jozef antošík se mladého kouče zastal: „Trenér zůstane, pryč půjdou hráči.“

Byl to ten samý antošík, který v září 2008 nečekaně vyhodil Pavla Vrbu. Navzdory tomu, že Vrba byl pro žilinské fanoušky bohem, antošík jeho hurá fotbalu přestal věřit před odvetou 1. kola Poháru UEFa proti Levski Sofia.

Tentokrát trenéra podržel a dobře udělal. Guľa dostal klid na práci a sází na odchovance, na které se jezdí dívat skauti z celé Evropy. Výsledky přicházejí postupně.

První sezona: 9. místo a podprůměr.

Druhá sezona: 2. místo. Nebýt devíti remíz, nejspíš by titul získala Žilina, nikoli Trenčín.

Třetí sezona: 5. místo v lize, zato velmi dramatický, byť nakonec smutný souboj s Bilbaem o Evropskou ligu. „Fantastick­ý zážitek. a velká smůla,“reagoval Guľa.

Čtvrtá sezona: 1. místo, průběžně po deseti kolech.

„asi trvalo trochu déle, než si to všechno sedlo a mužstvo se přebudoval­o, ale teď se už všechno vyvíjí správným směrem. Trenér Guľa přinesl do Žiliny svěží vítr,“pravil ředitel Belaník.

Jen aby do toho nepromluvi­la Sparta...

— Jan Palička, Miloslav Novák

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia