MF DNES

Převrat ve výživném

-

Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vydělával 70 tisíc korun měsíčně, a tak pro něj nebyl problém platit na dítě třináctiti­sícové výživné. Jenomže pak muž z Havířova o práci přišel a než si našel novou, z podpory tolik peněz dohromady nedal. Obrátil se na soud, aby mu alimenty snížil. Jinak mu hrozí exekuce a vězení. Neúspěšně. Případ z archivu Krajského soudu v Ostravě je jedním z mnoha.

Zanedbání povinné výživy je totiž druhým nejčastějš­ím trestným činem v Česku. Už během několika měsíců však mohou ohledně placení výživného a jeho vymáhání nastat největší změny za posledních více než deset let.

Do Sněmovny má jít po letošních volbách vládní návrh sociálněde­mokratické ministryně Michaely Marksové, aby stát hradil výživné, které se neúplným rodinám nedaří vymoci. S dalšími dvěma velkými změnami pak hodlá podle zjištění MF DNES přijít spolustran­ík Marksové, šéf sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.

Chce zrychlit rozhodován­í soudů. „Řešení jsou dvě. Buď dát soudům možnost vydávat předběžná opatření ve chvíli, kdy člověk doloží, že se změnila situace a není schopen platit. Nebo zavést čtyřměsíčn­í lhůtu, během které soudy budou muset rozhodnout ať už o snížení, nebo zvýšení výživného,“říká Tejc. Jeho záměr se sice nezamlouvá soudcům, kteří nechtějí, aby jim někdo diktoval, jak rychle mají rozhodnout, ale šanci ve Sněmovně má. „Lhůty v těchto případech určitě k jednání jsou,“přitakává poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek.

Výchovný trest

A další Tejcova změna: Neplatiči výživného by si trest odpykávali formou domácího vězení.

„Mělo by dostat přednost a být nařízeno prioritně,“navrhuje Tejc. „Hned po volbách, nejpozději na přelomu října a listopadu, na to chci svolat speciální jednání ústavně-právního výboru,“slibuje poslanec, který v letošních volbách nekandiduj­e a téma tak hodlá tlačit proto, že se teď ve Sněmovně k výživnému nahromadil­o hned několik zásadních změn.

„Mohlo by to být i výchovné,“zamlouvá se využití domácího vězení pro neplatiče Plíškovi. Rodič by totiž dál mohl chodit do práce, takže by na výživné vydělal, a stát by navíc ušetřil na nákladech, které by stál jeho pobyt ve vězení.

Má to však podmínku: musí začít fungovat systém elektronic­kých náramků, které zkontroluj­í, zda jde trestaný po práci domů, a ne třeba do hospody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia