MF DNES

Volby, při nichž si všichni zdánlivě odpočinou

- Zápisník Jakub Pokorný reportér MF DNES

Nedávno jsem potkal jednoho poslance za ANO a s očekáváním zajímavé a neotřelé odpovědi jsem se zeptal, čím jsou pro něj důležité nadcházejí­cí senátní a krajské volby.

Pravil suše, že jsou to volby, které nikoho nezajímají, protože všichni v politice už stejně přemýšlejí, kdo vyhraje za rok ty „velké volby“a jestli se Andrej Babiš stane předsedou vlády, nebo odejde z politiky.

Asi bych se neměl s názorem pana poslance ANO příliš ztotožňova­t, ale naopak jako správný novinář vysvětlova­t, jak jsou tyto volby přelomové, abych neshodil význam článků na této dvoustraně.

Avšak s trochou nadsázky se přece dá říct, že na jeho tvrzení něco je. Především proto, že kvůli předčasným volbám z předchozíc­h let přicházejí ty parlamentn­í už v roce 2017, což už je proklatě brzy. Přesto jsou důvody, proč si voleb příští týden všímat:

Předně, pokud se všichni bojí Babiše, tak mají právě v Senátu příležitos­t vytvořit proti němu „pojistku demokracie“.

Naopak ANO má příležitos­t se na politické scéně dlouhodobě etablovat a setřást nálepku jednorázov­ého projektu, protože Senát má tu výhodu i nevýhodu, že se do něj šest let přichází a šest let se z něj odchází.

Dál v Senátu vzniká parta person s opravdu velkým kreditem, ať už je to Eliška Wagnerová, Václav Láska a další, tedy přímý protiklad šedých stranickýc­h myší. Tak šťastnou ruku u urny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia