MF DNES

Místo na hokej peníze do kapsy. Růžička vinen

Slavný hokejový trenér si podle soudu nechal sponzorský dar pro klub. Zaplatí pokutu 400 tisíc, nebo půjde do vězení.

- — Jakub Pokorný

Vladimír Růžička už není jen zlatým hokejistou, který jako kapitán dovedl český tým k vítězství v Naganu.

Po úterku je to podle soudu i člověk, jenž si nezákonně strčil do kapsy peníze, které chtěl věnovat rodič malého hokejisty jako sponzorský dar klubu HC Slavia Praha.

Přesněji řečeno, Růžička si o ty peníze sám řekl.

Obvodní soud v Praze 10 Růžičku uznal v úterý vinným ze zpronevěry a uložil mu pokutu 400 tisíc korun. Pokud ji současný trenér extraligov­ého Chomutova nezaplatí, půjde si sednout na 16 měsíců do vězení.

Celý příběh odstartova­l podnikatel Miroslav Palaščák, který Růžičkovi pořádně „zatopil“těsně před přípravou na loňské mistrovstv­í světa v hokeji v Praze. Zveřejnil nahrávku skrytě pořízenou na schůzce s Růžičkou, na které si oba vyříkávají, že Palaščák zaplatil peníze, aby jeho syn David dostal ve vrcholovém hokeji šanci. Růžička se sice vytáčí, nicméně nepopírá, že obnos vzal. Palaščák mu v letech 2012 a 2013 zaplatil celkem půl milionu korun.

Původně to dokonce vypadalo na podezření z korupce, ale nakonec byl trenér obžalován ze zpronevěry za to, že peníze neodevzdal do klubové pokladny. Když se případ začal v roce 2014 řešit, Růžička peníze sám od sebe Palaščákov­i vrátil, což mu také v úterý u soudu dost pomohlo.

Nakládal s penězi jako se svými

Samosoudce Tome Frankič byl s rozsudkem hotový po druhém jednacím dnu celého procesu. Stihl ho hodinu poté, co zapadly dveře za posledním svědkem. „Obžalovaný je vinen. Finanční prostředky si neoprávněn­ě ponechal ve své moci. Soud se neshoduje s obžalobou jen v osobě poškozenéh­o. Nebyla jím Slavia. Podle nás to byl Palaščák,“konstatova­l Frankič. Jde o to, že původně policie pracovala s verzí, že Růžička „obral“Slavii, ale podle soudce byl obnos pořád de iure Palaščákův.

Včera ještě vypovídal hlavní aktér Palaščák. „Růžička mému synovi neprodlouž­il smlouvu. Mouček (Růžičkův prostřední­k, který je veden jako svědek – pozn. red.) mi pak řekl, že když Růžičkovi donesu 250 tisíc korun, tak se postará o pokračován­í kariéry mého syna,“popisoval včera svědek Palaščák. Obhájci razili verzi, že Růžička peníze přijal, ale čekal na nějaké doprovodné dokumenty, aby je mohl řádně zaúčtovat. Nešetřili ani

Osobnosti kvůli lepší image

Asi největší senátní ikonou, která letos obhajuje svůj post, je sociálněde­mokratický maskot od bazénku Zdeněk Škromach. „U nás na Kyjovsku mají silnou pozici lidovci i komunisté,“odhaduje své největší soupeře Palaščáka, když upozornili, že i on si vlastně chtěl darem „koupit“lepší vyhlídky svého syna-hokejisty.

Soudce Frankič Růžičkovi neuvěřil, protože to by musel trenér na dokumenty čekat rok.

„Obžalovaný s těmi penězi nakládal, jako by byly jeho. Když ve Slavii končil, vzal si je s sebou, protože pak je vracel z účtu manželky Evy,“připomněl Frankič. Žalobkyně Lucie Písecká i obhajoba si ponechaly lhůtu na odvolání. Obhájci nechtěli rozsudek při odchodu ze soudní síně nijak komentovat a Růžička se omluvil.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia