MF DNES

ODS bojuje o tvář

Volební seriál MF DNES Koalice může být klidná, bitvu o Senát nelze prohrát.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Občanská demokratic­ká strana sice teď zrovna nehýbe politickou scénou, ale přesto stojí za to letošní senátní volby sledovat už kvůli ní.

ODS totiž hraje o většinu svých senátorů, celkem o osm ze čtrnácti. Žádné jiné straně se letos neobměňuje tolik lidí.

Jsou mezi nimi sice tradiční favorité jako Jiří Oberfalzer v Berouně nebo Tomáš Jirsa v Českém Krumlově, ale není vyloučeno, že voliči i tam budou chtít změnu.

„Právě ODS a TOP 09 bojují o svoji tvář. Lidovcům a ANO mohou volby pomoci v posledním roce při schvalován­í zákonů, kdy potřebují mít co nejvíc splněno, a tedy i nakloněný Senát,“říká politolog Kamil Švec.

Kdyby tedy za debakl v senátních volbách mohlo někde padnout vedení, tak asi právě u ODS. „Tu židli předsedy neroztřese ani tak Senát, jako spíš krajské volby. Ale v okamžiku, kdy by v Senátu ODS úplně pohořela, tak by i to byl problém,“míní Švec.

To sociální demokracie drží 33 senátorů a končí jich třetina. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na začátku září na Primě řekl, že „bude považovat za úspěch, když ČSSD udrží většinu v Senátu“.

Pokud měl Sobotka na mysli, že chce mít pořád ze všech stran nejvíc senátorů, tak to je snadno splnitelný úkol.

I kdyby ČSSD hodně ztratila, žádná jiná strana se na ni asi nedotáhne. Sociální demokracie obhajuje

devět až dvanáct míst. Záleží na tom, jestli započítat i bezpartijn­ího senátora Jana Žaloudíka zvoleného za oranžové plus Jaroslava Palase a Jozefa Regece, kteří zběhli, ale původně byli také zvoleni za ČSSD. Zkrátka i s těmito čísly se dá kouzlit.

Na druhou stranu, srovnateln­ý počet kandidátů ČSSD lze v jejich obvodech považovat za favority, takže ČSSD nemusí být nervózní.

Andrej Babiš v minulých volbách získal pro ANO čtyři senátory (pátého do klubu mu dodali spříznění Severočeši) a tehdy řekl s nadsázkou, že „na rezignaci to snad není“. Letošní výsledek bude asi poměřovat podobnou optikou. Ostatně Babiš je podle svých slov politikem, který má raději „nižší cíle a lepší výsledek“. U ANO, které vzniklo po roce 2010, logicky nikdo neobhajuje.

Předseda KDU–ČSL Pavel Bělobrádek si dal docela ambiciózní cíl: mít tolik senátorů, aby byl lidovecký klub druhý nejsilnějš­í. K tomu jednak potřebuje to, aby se nestal žádný zázrak v ODS (dnes druhý nejsilnějš­í klub), a jednak obhájili její dosavadní senátoři Miluše Horská, Stanislav Juránek a Petr Šilar, což jsou však ve svých regionech nejnadějně­jší kandidáti.

Škromach. Nedlouho před volbami chytře do světa „vystřelil“svůj návrh, aby cyklisté směli jezdit po stezkách s 0,8 promile alkoholu a senátoři ho schválili.

Politolog Švec ještě upozorňuje, že senátní volby jsou příležitos­tí pro strany, jak si vylepšit image nominací osobností. Ty ani nemusí být jejich členy. Jmenuje disidenta Františka Stárka zvaného Čuňas (za ODS), filozofa Václava Bělohradsk­ého (ČSSD a zelení) nebo tanečníka Vlastimila Harapese (ANO), kteří se potkají na asi „nejintelek­tuálnějším“kolbišti – v Praze 6.

 ??  ??
 ??  ?? 2016
2016

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia