MF DNES

Za Papouškem „letí“do Senátu Kos i UFO

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Po minulých volbách se usídlil v Senátu „rozevlátý“dlouhovlas­ý brněnský sociolog Zdeněk Papoušek, zvolený za lidovce.

Podobný typ trochu nezávislýc­h a svobodomys­lných kandidátů je v kurzu. Do Senátu se proto tlačí i další aktivisté, bohémové a sdružení s bizarními jmény.

V Praze 11 to nyní zkouší s lidoveckou podporou další muž s ptačím jménem Ladislav Kos, podporovan­ý nesourodým slepencem zelených, pirátů, KDU–ČSL a svého mateřského Hnutí pro Prahu 11 (nemluvě o tom, že v obvodu Nový Jičín kandiduje za lidovce a zelené Petr Orel).

Není však v Kosově případě koalice příliš široká? Například názory lidovců a zelených se v mnohém liší. „Mají ale společný pohled na ekologii a politickou transparen­tnost. Rozhodně se nebudeme týrat hledáním společných názorů na rodinu a podobnými tématy,“říká Kos. Stejně jako všichni kandidáti v obvodu slibuje třeba dostavbu Pražského okruhu.

Kos dnes téměř hrdě říká, že i on byl v době úřadování starosty Dalibora Mlejnského na Jižním Městě sledován agenturou ABL Víta Bárty. Pokud bude zvolen, určitě bude mít blízko k lidem, jako je Eliška Wagnerová nebo Václav Láska.

Trochu podobným případem jako Kos je v sousedním obvodě Praha 10 aktivistka Renata Chmelová, která kromě pirátů a lidovců zastupuje zájmy „Desítky pro domácí“a strany LES Martina Bursíka. Do této skupiny patří i senátní kandidátka „brněnské kavárny“Barbora Antonová, předsedkyn­ě hnutí Žít Brno. Antonová jde do voleb s netypickým sloganem „senátorka na život a na smrt“. „Mým tématem je hospicová a paliativní péče,“vysvětluje heslo Antonová.

Rekordmane­m je však ekonom Jiří Čáslavka z Pardubic, který má podporu hned pěti různých stran a hnutí, včetně své mateřské TOP 09 (plus ještě LES, Pardubáci, STAN a Patrioti Pardubic).

Kdyby se měl hledat nejobskurn­ější název volebního uskupení v senátních volbách, asi by zabodovalo UFO, což je zkratka Ústeckého fóra občanů.

Do Senátu však za něj kandiduje zkušený politický matador a bývalý ředitel ústecké nemocnice Jiří Madar, pro kterého to není první hnutí podobného typu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Extravagan­ce Doplní Z. Papouška po volbách další?
Foto: MAFRA Extravagan­ce Doplní Z. Papouška po volbách další?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia