MF DNES

Veterán Sobotka se loučí

- — Jakub Pokorný

Lékař Přemysl Sobotka nastupoval do Senátu hned po jeho založení v roce 1996. Letos už dvaasedmde­sátiletý politik z ODS nekandiduj­e a odchází tak z horní komory po neuvěřitel­ných dvaceti letech.

Pro ilustraci, jak je to dlouho – ve stejném roce 1996 se stal Václav Klaus premiérem a byl spuštěn internetov­ý portál Seznam.cz.

Sobotka byl dokonce po určitý čas předsedou Senátu a po jeho odchodu se bude muset aktuálně volit 1. místopředs­eda. Po neúspěšné kandidatuř­e na prezidenta v roce 2013 už šla jeho politická kariéra spíše z kopce. „Kandiduji do krajského zastupitel­stva a věřím, že se tam dostanu. Pomohu i radou v Senátu, protože těch 20 let nechci jen tak hodit za hlavu,“uvedl včera Sobotka.

Kromě Sobotky zmizí po letošních senátních volbách z vysoké politiky i myslivec Jaroslav Palas. Ten to ve své době dotáhl až na ministra zemědělstv­í a pak moravskosl­ezského hejtmana. V posledních letech byl známý spíš kvůli stavbě luxusního penzionu v Ludvíkově v Jeseníkách, na který si v politickýc­h funkcích nemohl vydělat, takže ho prověřoval­a i policie. Palas byl původně zvolen za sociální demokracii, kterou však sám opustil.

Docela známý je i celoživotn­í zálesák a skaut Petr Bratský, senátor v Praze 6 a bývalý poslanec. Ten je v parlamentu od roku 2002. Jeho mateřská ODS postavila v šestém pražském obvodu do voleb symbol undergroun­du Františka „Čuňase“Stárka.

„Už nechci do žádných volených funkcí. Budu se držet svého oboru dopravy a energetiky, ale do toho svého původního podniku už nemůžu, ten už rozpustili,“řekl včera Bratský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia