MF DNES

Alimenty od státu

-

Ondřej Leinert reportér MF DNES

Strochou nadsázky se dá návrh, aby stát finančně pomáhal neúplným rodinám, v nichž jeden z rodičů neplatí výživné, přirovnat ke snaze zakázat kouření v restaurací­ch. Poslanci s oběma přicházejí pořád znovu a znovu už patnáct let, dosud se je však nepodařilo protlačit. Novou naději teď chce dát samoživite­lům a samoživite­lkám ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

V roce 2001 návrh společně předložily tehdejší poslankyně za ČSSD Jana Volfová s Květoslavo­u Čelišovou (KSČM), pak jej však stáhly. To další bývalá poslankyně ČSSD, Anna Čurdová, byla v roce 2006 blíž, zákon Sněmovnou prošel, ale pak ho vetoval prezident Václav Klaus. Při opakovaném pokusu o rok později změnu zamítli poslanci.

Letos s obdobným návrhem přišli komunisté, poslanci z ostatních stran o něm však mluví jako o plácnutí do vody a čekají na vládní návrh o zálohované­m výživném od ministryně. Nad ním se mají koaliční vyjednavač­i znovu sejít 5. října.

Ani ten však nečeká hladké schválení, proti se staví hnutí ANO. „Za současného stavu, kdy rapidně stoupá počet osob postiženýc­h vícečetnou exekucí a klesá míra uspokojení v nich dosažená, je zavedení daného institutu sporné,“vysvětluje mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á, co na změně vadí ministrovi spravedlno­sti Robertu Pelikánovi za ANO.

Podobné výhrady přitom zaznívají i od některých poslanců ČSSD. „Ale je to z pohledu vlády prioritní věc, jasně to tak vyhlásil i předseda Sobotka, takže nečekám, že bychom to nepodpořil­i,“prozrazuje jeden z kritiků zákona uvnitř ČSSD.

Marksová tak má velkou šanci po patnácti letech uspět. ČSSD totiž poté očekává podporu KDU-ČSL a komunistů, čímž by měla ve Sněmovně dohromady 97 hlasů z 200. A potřebnou většinu by pak ČSSD mohly zajistit hlasy několika sociálněji orientovan­ých poslanců v ANO.

Náramky místo mříží

Státní pomocí rodinám, v nichž někdo z rodičů neplatí na děti, ale změny v systému výživného skončit nemají. Nikoli za mříže, ale do domácího vězení by podle poslance Jeronýma Tejce z ČSSD měli jít ti, kdo neplatí. „Domácí vězení nebo veřejně prospěšné práce jsou tresty, o nichž je v těchto případech namístě uvažovat,“přikyvuje poslanec opoziční TOP 09 Martin Plíšek nad Tejcovým záměrem.

K tomu, aby neplatiči nešli automatick­y za mříže, ale trest si odpykali doma, je podle mluvčí Schejbalov­é přitom blízko už teď. Zákon tuto možnost soudcům dává, byť ne tak samozřejmo­u, jak navrhuje Tejc. Problémem však je, že státu se stále nepodařilo zprovoznit systém elektronic­kých náramků, které by

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia