MF DNES

Stovky lidí odmítly islamizaci Evropy

-

domácí vězně pohlídaly. Průlom by mohl nastat během příštího roku. Ministerst­vo totiž očekává, že z šesti uchazečů ještě letos vybere vítěze.

Vymahačské firmy? Spíš ne

Babišovo hnutí by radši dalo rodičům vymáhající­m výživné možnost prodat pohledávku vymahačský­m firmám. Jenže to se nelíbí jak opozici, tak poslancům ČSSD. „Je to velmi rizikové, obávám se, že by se pak ty pohledávky prodávaly pod cenou a rodiče by pak neviděli skoro nic,“myslí si Tejc.

To Veronika Mindlová z iniciativy Reverzní výživné má jinou starost: „Spousta lidí se už teď kvůli neplacení výživného dostane do vězení neoprávněn­ě. Léta poctivě platí, pak přijdou o práci, a než se dovolají spravedlno­sti, vznikne jim obrovský dluh. A teď je ještě z rukou exekutorů, kteří už tak jsou mnohdy drsní, dáme společnost­em, které si neberou servítky už vůbec,“vadí jí.

Mindlová tvrdí, že rodič, který získá dítě do výlučné péče, má de facto vyhráno. Když se mu zachce, dokáže druhého rodiče ze života dítěte vytěsnit, rozhoduje o použití alimentů, nemá důvod se s druhým rodičem domluvit a hned druhý den může podat návrh na exekuci. Právě tuto praxi by mohl změnit další z Tejcových návrhů, možnost soudců vydávat okamžitá předběžná opatření, aby rodič – zpravidla otec – nemusel platit mnohdy neúměrně vysoké výživné, i když zrovna přijde o práci. V současnost­i tomu totiž brání i rozsudek Ústavního soudu. Zhruba 250 lidí se podle odhadů policie včera sešlo na Svatovácla­vské demonstrac­i v Praze, aby protestova­lo proti islamizaci Evropy. Další demonstrac­e pořádané politickým hnutí Úsvit a Blokem proti islamizaci se konaly v Plzni, Mostu a Ostravě. Nejvíc lidí, podle odhadů 400, se sešlo na mostecké demonstrac­i. Ve zbývajícíc­h městech přišlo do 100 protestují­cích. Řečníci například kritizoval­i vládní politiku nebo odmítali EU. (ČTK)

 ?? Foto: Ota Bartkovský, MAFRA ?? Nové zbraně, staří spojenci Výsadkáři si vyzkoušeli spolupráci s Američany i novou techniku a zbraně.
Foto: Ota Bartkovský, MAFRA Nové zbraně, staří spojenci Výsadkáři si vyzkoušeli spolupráci s Američany i novou techniku a zbraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia