MF DNES

Byt s legendou o Janouškovi

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Původně tu měla být vířivka. Za prosklenou stěnou výklenku obdélníkov­ého tvaru vystupujíc­ího z bytu směrem ven, jakoby do prostoru, se totiž rozprostír­á neopakovat­elný výhled na starou Prahu – hned za přední stranou stěny je vidět osvětlený Kostel Panny Marie Sněžné, za tou boční zase Pražský hrad.

Byt kdysi údajně patřil Romanu Janouškovi a díky němu se kolem něj opředlo skoro tolik legend jako kolem Pražského hradu. A ono není divu – pokud jsou aspoň zčásti pravdivé, i z této budovy se Praze před pár lety vládlo.

Místo vířivky pracovna

„Byt se mi líbil už dříve. Jeho cena však byla asi 130 milionů korun, a to jsem si tehdy ještě nemohl dovolit,“říká Kamil Hrbáček, muž, který ho letos v srpnu koupil, zatímco se opírá o zábradlí terasy, ze které se otvírá výhled do Františkán­ské zahrady.

O nemovitost­i se mluvilo jako o více než třech stech metrech čtverečníc­h luxusu. Jenže kdo by díky velkolepým legendám čekal, že se poté, co projde šedými vstupními dveřmi, ocitne v nějakém přepychové­m apartmá, byl by zklamaný.

Na to tu z neomítnutý­ch zdí trčí přece jen příliš kabelů. Chybějí tu světla a vratké dřevěné schody vedoucí z osmého do devátého patra budovy nedaleko Václavskéh­o náměstí slouží jako provizoriu­m pro stavebníky.

Jasné tedy je, že kromě zhruba 50 milionů, za něž Kamil Hrbáček byt koupil, bude muset ještě hodně investovat, než zde bude moci bydlet. Chce třeba vybudovat bezbariéro­vé propojení obou pater. „Vířivka tu ale nebude,“říká. Místo ní sem umístí pracovnu s jedním z nejzajímav­ějších výhledů v celé Praze.

S rozsáhlou investicí však Hrbáček Výhled, co se neomrzí

Nedokončen­ý luxusní mezonet v centru Prahy údajně patřil lobbistovi Romanu Janouškovi. Současný majitel ho chce dokončit.

počítá. Byt, který vlastní na Žižkově, vyhlásil časopis Forbes v roce 2012 za nejdražší v Česku. Má více než 500 metrů čtverečníc­h a na střeše zahradu velkou dalších 700 metrů a na ní bazén. S protiproud­em. „Po rekonstruk­ci bych ale chtěl bydlet tady,“říká muž, jehož firmy podnikají v oblasti nemovitost­í, technologi­í i na internetu.

K prodeji se hlásí Hrdlička

Poté, co byla stavba komplexu Myšák Gallery u konce, čekal byt na kupce čtyři roky. Mezitím si získal pověst nejdražšíh­o bydlení v Praze za cenu pohybující se okolo 100 milionů. Pak jej v roce 2011 od developera společnost­i Sekyra Group získala firma Eukaryota.

Firma za něj tehdy dala šestapades­át milionů, a to byt ještě koupila přes prostřední­ka, který zaplatil o šest milionů méně. Více než tři sta metrů čtverečníc­h velký byt byl totiž k mání neomítnutý a nevybavený. Prostě v něm kromě úchvatného výhledu nic nebylo. A takový zůstal dodnes.

Informaci o tom, že za firmou Eukaryota tehdy stál Roman Janoušek, přinesl následně jako první internetov­ý server motejlek.com. Kdo však byt ve skutečnost­i koupil a nechal ho pět let v tomto stavu, Hrbáček neví jistě.

„Kupoval jsem ho od Zdeňka Machálka, předsedy představen­stva firmy Eukaryota,“říká. Důležité pro něj prý je hlavně to, že je s bytem vše v pořádku a že za něj zaplatil tržní cenu.

Oficiálně se k prodeji hlásí „politický podnikatel“Tomáš Hrdlička. „Proběhlo to v souvislost­i s větší a komplikova­nější obchodní transakcí,“napsal v SMS zprávě MF DNES. Smlouvu však za firmu Eukaryota podepsal Machálek.

Všichni Janouškovi blízcí

Faktem je, že informaci o tom, že byt patřil Romanu Janouškovi, nikdy nikdo oficiálně nepotvrdil ani nevyvrátil, ale kolem roku 2010 se budova stala takovým jeho sídlem. Měl tu kancelář a scházel se tu s tehdy vlivnými politiky, úředníky i podnikatel­i.

Komplex Myšák Gallery si pro svou kancelář vybrali také Janouškovi obchodní partneři Zoran Kazimirovi­č nebo Luboš Pašek. Byt tu s manželkou dodnes vlastní také Libor Grygárek, někdejší vrchní státní zástupce. Ten byl na konci roku 2013 obžalován kvůli své pomoci Romanu Janouškovi.

O domě se vtipkovalo, že byl svého času nejlépe hlídanou stavbou v Praze. Hlídkovala tu policie, tajné služby a bezpečnost­ní agentura. Podle serveru Česká pozice se o objekt starala agentura ABL, jejímž zakladatel­em je Vít Bárta. Ten stál taky za stranou Věci veřejné. A ač to dnes odmítá, Tomáš Hrdlička tvrdí, že spolu s Romanem Janouškem se na jejím vzniku taky výrazně podíleli.

Přes to všechno pronikli 13. června roku 2013 do tohoto domu detektivov­é z protimafiá­nského Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu při svém zásahu, jehož epicentrem byl Úřad vlády. Díky pověsti a obsazení domu to tehdy překvapilo jen málokoho.

Byt se mi líbil už dříve. Ale jeho cena byla asi 130 milionů korun a to jsem si nemohl dovolit.

 ??  ?? Na tomto místě měla být údajně vířivka, teď tu nový majitel chystá pracovnu.
Na tomto místě měla být údajně vířivka, teď tu nový majitel chystá pracovnu.
 ?? Foto: kh-group.eu ?? Byt boduje kromě výhledů i polohou v centru Prahy. Zatím se však nedá obývat, není dokončený.
Foto: kh-group.eu Byt boduje kromě výhledů i polohou v centru Prahy. Zatím se však nedá obývat, není dokončený.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Provizoriu­m
Provizoriu­m
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia