MF DNES

Po výbuchu sopky hledají úřady stovky turistů

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Šimon Peres stál téměř u všech historický­ch milníků Státu Izrael. Však také v politice působil více než půlstoletí. Za tu dobu se z vojenského jestřába proměnil v holubici – za své úsilí o mírové řešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu byl v roce 1994 spolu s bývalým premiérem Jicchakem Rabinem a palestinsk­ým vůdcem Jásirem Arafatem oceněn Nobelovou cenou za mír.

Začátkem 90. let se jako tehdejší ministr zahraničí zasadil o rozhovory, které vedly k dohodě z Osla – zástupci Palestinců v ní poprvé uznali právo na existenci Izraele a získali autonomii pro území v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Dohoda však dosud mír nepřinesla. Premiér Rabin byl kvůli ní zavražděn židovským odpůrcem mírového řešení. Po něm sice usedl do premiérské­ho křesla Šimon Peres, ale jen na rok. Když sám vyhlásil předčasné volby, aby dostal mandát pro své řešení konfliktu, jež počítalo se samostatný­m státem pro Palestince, vlna teroristic­kých útoků zejména ze strany hnutí Hamas, které s dohodou nesouhlasi­lo, přiměla Izraelce hlasovat pro opozici.

„Vím, že jedeme po cestě plné nebezpečí. Ale vím také, že je to správná cesta, ta nejlepší a jediná, po které musíme jet,“říkal Peres k mírovému procesu. Přál si, aby ještě za jeho života konflikt skončil.

Rodičům rozbil rádio

Jeden z nejvýznamn­ějších izraelskýc­h státníků se narodil jako Szymon Perski v roce 1923 v polské obci Višněva, která je dnes na území Běloruska. Do Tel Avivu se přestěhova­l s rodiči v roce 1934. Rodina díky tomu unikla holokaustu – ten z jeho příbuzných, kteří zůstali v Evropě, nepřežil žádný.

Přestože vzpomínal, že v dětství býval díky dědečkovi tak ultraortod­oxním židem, že svým rodičům rozbil Indonéské úřady včera pátraly po několika stovkách turistů poté, co sopka Barujari na ostrově Lombok vychrlila do ovzduší mohutné sloupce popela. Evakuováno bylo více než tisíc dalších turistů. Vulkán začal nečekaně soptit v úterý odpoledne a zavinil několikaho­dinové zpoždění letů z letišť na Lomboku a na blízkém ostrově Bali. Mračno popela vystoupalo do výšky zhruba dvou kilometrů. Mluvčí úřadu pro přírodní katastrofy sdělil, že na 400 zahraniční­ch a indonéskýc­h turistů podnikalo výstup na Barujari. „Stále pátráme po 389 převážně zahraniční­ch turistech, abychom je rychle evakuovali,“uvedl. (ČTK)

 ??  ?? Pod Davidovou hvězdou Šimon Peres na archivním snímku z roku 1986, kdy končil v úřadě premiéra, a na fotografii z roku 1998 vedle palestinsk­ého vůdce Jásira Arafata. Šimon Peres
Pod Davidovou hvězdou Šimon Peres na archivním snímku z roku 1986, kdy končil v úřadě premiéra, a na fotografii z roku 1998 vedle palestinsk­ého vůdce Jásira Arafata. Šimon Peres
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia