MF DNES

Mír je drahý. Ale válka stojí víc.

-

rádio, když ho poslouchal­i o šabatu, později se přiklonil k sionismu. Žil v kibucech a byl členem podzemní organizace Hagana, z níž po založení státu vznikly Izraelské obranné síly.

Byť studoval na zemědělské škole, zůstal u armády. V roce 1948 byl během války za nezávislos­t, kdy na právě zrozený Izrael udeřily arabské státy, pověřen získáváním zbraní pro izraelskou armádu. Stál u zrodu letectva a už ve svých 29 letech měl vysokou funkci na ministerst­vu obrany. V 50. letech zakládal izraelský jaderný program, který je dodnes v utajení. Sám Peres o něm často mluvil jako o „textilním průmyslu“.

Ke konci 50. let vstoupil do politiky. V roce 1974 se stal ministrem obrany a o dva roky později pod jeho velením proběhla operace Entebbe, tedy záchrana Izraelců v letadle Air France uneseném palestinsk­ými teroristy do Ugandy.

Když se v roce 1984 stal premiérem, byla spustěna operace Mojžíš, tajné přestěhová­ní etiopských Židů z hladomorem sužovaného Súdánu, kam uprchli.

První izraelský premiér Ben Gurion o Peresovi mluvil jako o pleticháři. Jiní ho zase považovali za snílka: i kvůli tomu, že za stažení z Gazy dnes Izraelci mají jako odměnu tisíce raket, které odtamtud přilétají.

Teprve v závěru své kariéry, poté, co v roce 2007 usedl do prezidents­kého křesla, se Šimon Peres v Izraeli zařadil mezi nejoblíben­ější politiky. Ze svých mírových vizí neustoupil a jako první izraelský prezident promluvil před parlamente­m v muslimské zemi – v Turecku.

Zemřel včera nad ránem v jedné z telavivský­ch nemocnic. Dva týdny poté, co utrpěl mozkovou mrtvici, se jeho zdravotní stav prudce zhoršil. Narychlo svolaný izraelský kabinet včera k uctění Peresovy památky držel několik minut ticha.

Pohřeb je plánován na zítřek. Se Šimonem Peresem se na Herzlovu horu přijedou rozloučit vedle jiných americký prezident Barack Obama, britský princ Charles, německý prezident Joachim Gauck i jeho francouzsk­ý kolega François Hollande. Kondoloval­a řada světových státníků. Jen Hamas dal světu vědět, že se ze smrti Šimona Perese raduje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia