MF DNES

Kde nejčastěji nakupujete?

- František Strnad redaktor MF DNES

Éra supermarke­tů v Česku prozatím nekončí, avšak tuzemští spotřebite­lé se čím dál častěji poohlížejí i po potravinác­h lokální produkce. Třetina z nich nakupuje v malých specializo­vaných obchodech, přičemž plné dvě třetiny preferují české potraviny kvůli jejich kvalitě. Ukázal to průzkum, který pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR provedla agentura Ipsos.

Zákazníci maloobchod­ů chtějí ve větší míře podpořit místní dodavatele jídla a zajímají se o původ zboží, které nakupují. Tři pětiny českých rodin si pěstují vlastní plodiny, a více než polovina populace je dokonce zpracovává do vlastních výrobků.

„Podobně jako v ostatních evropských zemích nás nemine trend, kdy zákazníci začnou masivně vyžadovat lokální potraviny,“uvádí k chování tuzemských spotřebite­lů předseda asociace Karel Havlíček. Podle něj se navíc bude projevovat nasycenost velkými hypermarke­ty a zákazníci se budou snažit vyvažovat nákupy ve velkých obchodních zónách návštěvou menších obchodů s osobním přístupem.

„Lokální trh je pro nás důležitý. Je snazší na něm uplatnit méně obvyklé odrůdy a zároveň i menší objemy zboží,“říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Ten však dodává, že supermarke­ty jsou nadále pro pěstitele zásadními odběrateli, 80 procent sklizně totiž putuje na regály velkých obchodů.

Třetina Čechů věří, že zboží místních výrobců je kvalitnějš­í než ostatní zboží.

Bio z Ameriky

Supermarke­ty a hypermarke­ty Občas Zřídkakdy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia