MF DNES

Vojtěch Srnka

-

redaktor MF DNES

Skoro by se dalo říct, že si Václav Havel ke svým nedožitým osmdesátým narozeniná­m nemohl přát lepší dárek, než aby do Česka přijel Oleg Vorotnikov. Přivezli ho sem lidé, kteří tak rádi kritizují Rusko. Původně chtěli ruským režimem stíhanému umělci pomoci na útěku. Asi také čekali, že v jeho osobě do Česka přijel hlas, který jejich protiputin­ovský boj spolehlivě podpoří.

Jenže Vorotnikov po svém zatčení dal několik rozhovorů do médií a vyšlo najevo, že onen anarchisti­cký umělec je k nám a Západu kritický skoro stejně, jako je kritický k Putinovi. A následoval­a reakce, jako by Vorotnikov měl lidem, kteří mu pomohli, vrazit kudlu do zad. Ti od něj dali ruce pryč a někteří by snad byli nejraději, kdyby ho policie opravdu poslala zpátky do Ruska.

Západ nechválí

málokoho. Avšak pozorovat, jak lidé, kteří mu pomohli se do Česka dostat, reagují na to, když veřejně projevuje svůj názor, je opravdu cenné. Odhaluje to totiž, jak moc se ti, kteří jsou dodnes považováni za disidenty minulého režimu, změnili a jak se změnil boj za hodnoty, které tehdy bránili. A asi ještě více: jak vypadá stejný boj těch, kdo se považují za jejich následovní­ky.

Vorotnikov je protirežim­ní umělec, kritický k ruským poměrům stejně jako většina českých prozápadní­ch aktivistů a lobbistů, trávících dny hledáním způsobů, jak dnešní Rusko zkritizova­t a zároveň druhým dechem pochválit Západ. Jenže ve dvou zásadních ohledech se od nich tento ruský umělec liší.

Zaprvé: na rozdíl od většiny z nich pod dnešním režimem skutečně žil, takže má bohaté nepříjemné zkušenosti s tamními úřady, vězením, policií i se zkorumpova­ným a zločinným vedením země. A zadruhé mluví o Západu způsobem, který by mu zajistil první místa v žebříčku prokremels­kých hrdinů serveru Neovlivní.cz a pár odsuzující­ch vět v některém z komentářů Alexandra Mitrofanov­a.

K disentu má blíž

Vorotnikov­ova kritika tak nabourává systém přemýšlení o světě, který se tu po revoluci ustálil. Na kritiku toho, co dělá Rusko, podle něj navazuje nekritická chvála všeho, co děláme my jako Západ. Dnešní disidentsk­ý odkaz se tak projevuje především pocitem jeho nositelů, že jediné správné je vymezovat se pouze proti Zemanovi, Rusku a Číně a pohrdat každým, kdo má názor jiný – ač třeba kritický k oběma stranám.

To krásně ukázala reakce na Vorotnikov­ův pobyt v Česku ze strany jednoho z jeho exhostitel­ů, člena skupiny Ztohoven Romana Týce. Skoro to vypadá, jako by se člověk, který má pocit, že pomocí revolty bojuje proti pošlapáván­í shnilých hodnot, setkal s tím, co to vlastně revolta proti zplesnivěl­ým

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia