MF DNES

Artur Janoušek

-

redaktor MF DNES

Během tohoto rozhovoru, který trval zhruba půl hodiny, senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera vykouřil pět cigaret. Ve své primátorsk­é kanceláři má několik popelníků, na dveřích ceduli, že kouření je povoleno. Návštěvám se chlubí ruskými cigaretami značky Cubero i plakátem s kovbojem, vedle něhož je však místo nápisu Marlboro recesistic­ké varování ministra zdravotnic­tví, že jízda na koni škodí zdraví. Jako náruživý kuřák bývá Kubera zarputilým obhájcem práv lidí, kteří stejně jako on propadli tomuto zlozvyku, a zároveň rázným kritikem všech protikuřác­kých omezení. O to víc překvapí jeho poslední návrh – zcela zakázat cigarety. Zvlášť když striktně odmítá, že by šlo o další z jeho šprýmů, jimiž je pověstný. „Myslím to zcela vážně,“říká. „Ale nejde vůbec o kouření, to podstatné je, do jaké míry má stát právo omezovat svobodu lidí a do jaké míry si to ti lidé nechají líbit,“dodává.

Narážíte na navrhovaný protikuřác­ký zákon, který zakazuje kouření v restaurací­ch a na dalších veřejných místech?

A nejen ten. Namátkou je to zákaz prodeje pochutin ve školách, kdy stát rozhoduje za rodiče, co jejich děti mohou jíst a pít. Může to dojít tak daleko, že až vegani zvítězí, bude zakázané i maso. Je to obecný útok na svobodu, celosvětov­á móda a často chybějí racionální argumenty.

Racionální­m argumentem může být, že kouření škodí zdraví.

Ano, je potřeba chránit nekuřáky před smradem, protože cigarety opravdu smrdí. Dnes mi napsal jeden pán, že i na ulici by se měly zakázat. Přestože koncentrac­e cigaretové­ho kouře na ulici oproti automobilo­vým zplodinám je naprosto nulová. Každý, kdo v Praze čeká na refýži, vykouří půl kartonu, než tramvaj přijede, ale on jezdí také autem, takže mu zplodiny tolik nevadí.

Takže uznáváte, že je potřeba chránit nekuřáky.

Ale lze přece najít symbiózu, nekuřáckýc­h restaurací a kaváren je jako hub po dešti, trh si jejich počet sám vyváží. Ale návrh Marka Bendy, že mají být v restaurací­ch vymezené kuřárny, kam nemá přístup obsluha ani nekuřáci, tak tam už žádný argument není. To už je koniášství a nenávist ke kuřákům až za hrob. Já netvrdím, že cigarety jsou vitamin, ale kdybychom měli zakázat všechno, co má nějaké negativní důsledky, tak bychom skoro museli přestat žít.

Co tedy svým návrhem zakázat cigarety sledujete?

Aby se ukázalo, jak to ti pokrytci myslí doopravdy. Kdyby oni sami věřili tomu, že jsou cigarety tak strašně škodlivé, museli by pro můj návrh hlasovat. Protože zdraví lidu je určitě víc než 80 miliard korun, které kuřáci ročně posílají na daních do státní kasy. Pro stát jsou však tyhle peníze nepostrada­telné, on nikdy nepřipustí, aby o ně přišel.

Co říkáte na jiný argument, podle kterého stát mnohem víc vydává na léčení kuřáků?

A spočítal někdo, kolik peněz se vydává na léčení amatérskýc­h sportovců, kteří si ničí achilovky? Kromě toho, že kuřák dává státu peníze, si ještě platí zdravotní pojištění. Navíc lze relativně snadno dokázat, že kuřáci marodí méně než nekuřáci. Ti, kteří mají ty růžové plicní sklípky, v podzimní mlze obvykle dostávají nemoci dýchacího ústrojí, kdežto kuřáci nikoli. Kuřáci potřebují pro život mnohem méně kyslíku, což mohu dokumentov­at výškou čtyři tisíce metrů v Peru, kde jsme s kolegou ze Senátu kouřili, zatímco ostatní dostávali kyslík, protože jim modraly nehty.

To vypadá, že kouření je podle vás nakonec zdraví prospěšné.

Ne, je to jeden z lidských nešvarů, ale hubit ho mečem je úplně špatně. Nepochopím, proč má být pro všechny zakázáno kouření v nemocniční­ch zahradách. Ano, když je někdo v nemocnici s plícemi, tak je logické, že by tam asi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia