MF DNES

Primátor a senátor

-

kouřit neměl, ale když má zlomenou ruku, tak mu kouření neškodí.

Vraťme se k vašemu návrhu. Říkáte, že ho berete vážně. Máte spočítáno, kolik lidí by přišlo o práci, kdy se u nás nesměly vyrábět cigarety?

Je to možná víc lidí než na celém ostravsko-karvinském revíru. Není to jen podnik v Kutné Hoře, někdo ještě dělá ty filtry a papírky, to jsou další a další lidé, kteří jsou na to navázáni.

No vidíte. A může si stát uprostřed Evropy, člen Evropské unie dovolit tak citelný zásah do zahraniční­ho obchodu, jakým je zákaz výroby, dovozu a prodeje cigaret?

Výsledek může být obrácený, že Unii se tento nápad zalíbí, vydá směrnici a nařízení. Vždyť kolik takových nařízení, která nemají s logikou nic společného, už tady bylo? Docela bych věřil, že by se v Bruselu takové myšlenky chytili.

Váš návrh tedy také nemá nic společného s logikou?

U nás to neprojde z důvodů finančních, ale ukáže se, že někteří politici boj proti kouření nemyslí úplně vážně. Přitom zákon, který teď platí, je možná nejmoderně­jší v Evropě: zákazy, oddělené kuřácké a nekuřácké prostory v restaurací­ch, jejichž majitelé investoval­i miliony korun do klimatizac­í. Připadá mi, že tady je skupina lidí, kteří si myslí, že byli nadáni k tomu, že vědí všechno úplně nejlépe. Pak dochází k tomu, že stát se nám montuje do života tam, kde by neměl, a tam, kde by měl, selhává.

Váš návrh zakázat cigarety mě překvapil i proto, že jste byl vždycky velkým kritikem kuřáckých restrikcí. Nelíbil se vám ani nápad lepit na krabičky drastické fotky, které mají kuřáky odradit.

Stalo se, co jsme očekávali. Z krabiček se stal sběratelsk­ý předmět. Já už mám tři: na jedné je holčička, která plive kečup, a není jasné, zda je ostrý, nebo jemný, na druhé je obrázek operace plic zjevně udělaný ve fotoshopu, na třetí je rakvička. Já jsem navrhoval místo obrázků dát do krabiček příbalový leták, protože když si ho přečtu u léků, jsem mírně nervózní, co všechno mě potká. Kdyby si lidé přečetli o látkách, které nejsou zdravé, mohlo by to některé slabší povahy od kouření opravdu odradit.

Fotografie je neodradí?

Ne, i když někteří lidé se na ně nechtějí koukat a raději si kupují pouzdra. Čekám, kdy je nějací „dobroseři“zakážou, protože se kvůli nim obchází zákon. Na druhou stranu, abychom byli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia