MF DNES

Mark Wahlberg čeká na ropný výbuch

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tragédie, kterou popisuje film Deepwater Horizon: Moře v plamenech, se stala 20. dubna 2010. Plovoucí vrtná plošina v Mexickém zálivu se po výbuchu potopila a způsobila největší ropné zamoření v americké historii.

Ze 126 lidí jich jedenáct zahynulo. A režisér Peter Berg se nyní pokouší o rekonstruk­ci příčin exploze.

Mikrosvět v oceánu

Přesněji řečeno buduje technicky objevný, ale jinak tradiční typ podívané, kde to mezi hrdiny pracovně jiskří, pod hladinou zlověstně bublá a čeká se na výbuch. Nechybí rodinné zázemí hlavního hrdiny v podání Marka Wahlberga od milující manželky k dcerce, jejímž prostředni­ctvím se díky názorné ukázce s plechovkou Coca-Coly divák dozví, co se při ropných vrtech vlastně děje. s takovým předstihem, že mohli pozvat vybraný okruh lidí z branže, aby si smíchané album poslechli a ještě se případně před odevzdáním finálního masteru mohly udělat drobné úpravy. „Normálně kvůli tomu bdíme poslední noc,“usmívá se zvukař Michal Pekárek.

Vzhledem k tomu, že Čtyřicítka půjde do světa pod hlavičkou Horáčkova Kudykamu, přesné datum vydání ještě není stanovené a nikdo si z toho nedělá příliš velkou hlavu. „Dneska se desky vydávají v pátek, ne? A to se musí? Nemusí, že jo?“vede se debata. Jisté je, že Lenka Nová album oficiálně představí a pokřtí 16. října na koncertu v pražském Studiu DVA. Ačkoliv část z kolekce

Pro mě je každé album projektem, a ne jen výsledkem situace, že máme nějaké písničky.

Tuctové rozvržení postav – na plošině se najde mladá kráska Giny Rodriguezo­vé, zkušený veterán Kurta Russella i zástupce ziskuchtiv­ých šéfů v podání Johna Malkoviche – hrozí nudnou modelovkou, kde „zlí“z petrolejář­ské firmy BP šetří na bezpečnost­ních testech a „hodní“čili řadoví zaměstnanc­i to odskáčou. Místy si člověk připadá jako v domácím Kocourkově, když Wahlbergův inženýr věcně vypočítává, co všechno nefunguje, telefony počínaje a detektorem kouře konče.

Ostatně věcné údaje a reálné prvky profesního zákulisí tvoří nejzajímav­ější část snímku, třebaže na některé technické podrobnost­i by divák potřeboval odborného poradce. Rutinní mikrosvět odříznutý od pevniny a vybavený vlastními rituály je svým způsobem fascinujíc­í, třebaže do něj scenáristé vnášejí fádní konverzaci o rybaření, baseballu či autech i tezovité slovní bitky o možné hrozbě „Naděje není taktika“.

Ilustrace bez klíče

Nicméně nastavovan­é vyprávění neomylně směřuje k cíli, jenž se dá předem odhadnout, tedy k trikově mohutné katastrofi­cké akci a k finálnímu hrdinnému patosu. Je natočené zručně, ale očekávaně, bez překvapení, bez rukopisu, bez originalit­y. Ve srovnání s jiným skutečným příběhem Sully: Zázrak na řece Hudson, s nímž sdílí i motiv vyšetřovac­í komise, má novinka našich kin Deepwater Horizon: Moře v plamenech prostě tu smůlu, že opravdový případ pouze ilustruje, aniž by k němu hledala unikátní klíč. deseti písní už živě zazněla. „Bylo dobré, že jsme si to mohli vyzkoušet na koncertech před publikem,“přiznává zpěvačka, která se na desce zčásti podílela i jako autorka či spoluautor­ka písní.

Jedna z písní už vyhrála

Střídají se tu velmi decentně upravené skladby s košatými aranžemi včetně smyčců i písně, z nichž mrazí, nebo naopak takové, které nutí k úsměvu. Tam bych ubral na činelech, tady přidal kytaru, tuhle písničku musíme ukončit dřív, slyšíte to, to už není ono, zní režijní místností z mnoha úst.

Pekárek si zapisuje všechny poznámky do sešitu, a když po zhruba čtyřiceti minutách deska dohraje, má jasno. „Takže v září už nepůjdu na tenis. A noc před odesláním nebudeme spát,“poznamenáv­á lakonicky.

Michal Horáček přiznává, že o ženách na prahu Čtyřicítky neví mnoho, na textech to však není znát. Taky ovšem jednotlivá témata probíral právě se zpěvačkou, která je následně interpreto­vala.

Singl Poslední noc, k němuž hudbu napsal Jiří Krhut, vyšel už v červnu. „A zajímavé je, že zatímco prověřené písně z prodávanýc­h a oceňovanýc­h desek prakticky žádná stanice nehraje, Poslední noc už vyhrála hitparádu jedné komerční stanice,“podivuje se Horáček.

 ?? Foto: Freeman Ent. ?? Od manželky k dcerce Ve filmu nechybí rodinné zázemí hlavního hrdiny, inženýra v podání Marka Wahlberga.
Foto: Freeman Ent. Od manželky k dcerce Ve filmu nechybí rodinné zázemí hlavního hrdiny, inženýra v podání Marka Wahlberga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia