MF DNES

Půvabné pohádky mluví o rytířích a alchymiste­ch

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Album Čtyřicítka má být výpověď ženy, která dosáhla věku čtyřiceti let a řeší problémy jako

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Rytíř Richard sice zvítězí nad medvědem – pravda, už dost unaveným – a splní i další úkoly, ale princeznu si odmítne vzít.

Nestojí totiž o ženu, „která pro svou ješitnost nechá umírat jiné“. A ty její oči, které na obraze vypadaly krásné, jsou ve skutečnost­i zlé.

Rytíř František zase dokáže králi, že čas si krade sám tím, že neustále sleduje, kolik je hodin, takže nedokáže stihnout nic jiného.

Krása jazyka

To je stručný nástin dvou z půvabných Rytířských pohádek Dagmar Langové, psaných původně pro rozhlasové­ho Hajaju a nyní s doprovodem ilustrací Barky Zichové vydaných knižně. Jednoduchý­m a přitom kultivovan­ým jazykem autorka dcera, matka, partnerka i milenka. A do toho všeho pořád ještě i jako „holka“, co za to umí vzít jako zamlada, jen se potom možná déle vzpamatová­vá.

Ještě drobné úpravy

„Pro mě je každé album projektem, a ne jen výsledkem situace, že máme nějaké písničky,“říká Michal Horáček, který pro desku napsal všechny texty. „Pořád věřím, že se najdou lidé, kteří si sednou a pustí si album celé. Aspoň já tak vždycky poslouchal své oblíbence, jako jsou Bob Dylan nebo Leonard Cohen.“

V případě Čtyřicítky nastal nevídaný jev – tvůrci měli desku hotovou

Nelehký úkol pro sebe nachystal textař Michal Horáček – pokusil se vžít do pocitů o čtrnáct let mladší ženy. Album zpěvačky Lenky Nové Čtyřicítka vyjde v polovině října.

příjemně mísí starobylos­t klasických pohádek s jejich modernější­m pojetím.

Pro každý věk

Čtrnáct rytířských příběhů o odvaze, štěstí i čarování doplňuje sedm vyprávění o alchymiste­ch. Ti ovšem nezkoušejí vyrobit zlato, vždyť větší hodnotu než drahý kov má voda, svoboda, láska nebo zdraví.

Právě po tom pátrají alchymisté v Mezopotámi­i, Číně i ve Francii. A mají větší úspěch, než kdyby v tyglíku míchali různé prvky.

Pohádky Dagmar Langové jsou samozřejmě určeny především dětem. Ale díky neotřelým nápadům a vtipu nebudou nudit při večerním předčítání ani jejich rodiče.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia