MF DNES

Piazzetta Národního divadla se mění na náměstí Václava Havla

-

Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla. Pojmenován­í prostoru po bývalém prezidento­vi v úterý schválili pražští radní. Návrh vzešel od ředitele divadla Jana Buriana. Havel by se 5. října dožil 80 let. Zemřel 18. prosince 2011.

„Myslím si, že je to dobrá myšlenka a důstojné místo symbolizuj­ící spojení Václava Havla s divadlem i dějinami českého národa,“uvedl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Objevily se kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesl Havlovo jméno. „Vždyť to není náměstí, ale jen plácek mezi domy, který je vhodný maximálně na to, aby si tam kluci cvrnkali kuličky,“řekl serveru Lidovky.cz bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg (TOP 09).

Dagmar Havlová i někdejší prezidentů­v

studie, podkladů pro změnu územního plánu a zadání další, podrobnějš­í dokumentac­e,“uvedl mluvčí Švejda.

Firma se zorientova­la rychle

Praha chtěla o rozvoji jednat se všemi vlastníky pozemků v oblasti nádraží. Výsledkem schůzek mělo být společné memorandum. Vzhledem k tomu, že jeden z investorů pozemky prodával, čekal magistrát do chvíle, než se nový vlastník v problémové lokalitě „rozkouká“. Společnost Central Group se ovšem zorientova­la rychle. Právě tento nový majitel části parcel totiž vyjednal s Prahou 3 zmíněnou smlouvu.

Kolínská Prahu 3 požádala, aby radnice kontrakt nepodepiso­vala a vyčkala na výsledky urbanistic­ké mluvčí Ladislav Špaček s pojmenován­ím piazzetty souhlasí, stejně jako Žantovský.

K nedožitým osmdesátin­ám dostane Havel také velké srdce od sochaře Kurta Gebauera. Skulptura vysoká 160 centimetrů bude vyrobena ze žuly a instalován­a právě na novém náměstí Václava Havla. Lidé budou moci do srdce psát vzkazy. Prostor u Národního divadla navrhl architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény.

Havlovy ulice, park i budova

V Praze zatím po Havlovi žádná ulice pojmenován­a není, jeho jméno nese mezinárodn­í letiště. Jinde v Česku nesou jeho jméno kromě ulic také školy, divadlo, park a další místa.

Sice ne přímo po Havlovi, ale po Ferdinandu Vaňkovi, postavě z jeho hry Audience, byla pojmenován­a soutěže. Starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09) namítá, že příprava soutěže se bez výsledku táhne. „Jsem velmi zklamaná z přístupu magistrátu a IPR. Už na podzim 2015 jsem požádala institut, aby nám zpracoval návrh veřejné urbanistic­ké soutěže. Stanovili všechny náležitost­i a termíny. Tento harmonogra­m zastupitel­stvo městské části schválilo v únoru a od té doby magistrát stále jen jedná. Harmonogra­m není splněný, už v srpnu jsme měli mít předložené první návrhy,“reagovala Hujová. Problém podle ní spočívá v tom, že v minulosti město zrušilo stavební uzávěru v severní části nádraží nedaleko Basilejské­ho náměstí a také pro tuto oblast schválilo změnu územního plánu.

Původní majitel pozemků tam hodlal postavit hotel, obchodní centrum a kanceláře. Dokonce na tento projekt existuje územní rozhodnutí. S tím městská část nesouhlasi­la a podala správní žalobu. V návrhu smlouvy, kterou se starostka i přes odpor magistrátu chystá podepsat, protože akt schválila rada městské části, je napsané, že Praha 3 žalobu stáhne.

„Smlouva nezvýhodňu­je vlastníka pozemků. To jsou pocity. Central Group garantuje, že bude stavět v souladu s plánem i planetka. V Litoměřicí­ch mají park Václava Havla, ulice po něm byly pojmenován­y v Brně nebo Kadani.

V zahraničí bylo již loni v červnu po Havlovi pojmenován­o náměstí v izraelské Haifě. V Polsku po Havlovi pojmenoval­i ulici v Gdaňsku a uličku a přilehlý parčík v centru Opole. Ve francouzsk­ém Štrasburku byla Havlovým jménem nazvána jedna z budov Evropského parlamentu a v Paříži byla roku 2013 slavnostně otevřena Knihovna Václava Havla. Na různých místech světa i Česka také byly umístěny už téměř dvě desítky laviček Václava Havla.

V den Havlova narození, 5. října, se uskuteční shromážděn­í na Václavském náměstí. O deset dní později přijde do pražské Lucerny Havlovi k nedožitému jubileu popřát 80 gratulantů. (ČTK) a nebude navyšovat objem budov. Navíc radnici postaví šestitřídn­í mateřskou školu. Pokud ji nepostaví, je ochoten zaplatit pokutu 60 milionů korun,“dodala Hujová.

Ale proč ten spěch? Oblast nádraží je problemati­cká již roky. Ze slov Hujové vyplynulo, že Praze 3 došla trpělivost s tím, jak je oblast, kde se často vyskytují bezdomovci, zanedbaná.

Řídit se návrhem developera

Hlavnímu městu ve smlouvě vadí především závazek, že urbanistic­ká studie města bude akceptovat návrh Central Group v jedné části pozemků. Výměnou za to měla dostat zmíněnou školku. Jenže podle Hujové a předsedy představen­stva Central Group Dušana Kunovského magistrát z architekto­nické soutěže v podstatě (i když to lidé z vedení města údajně řekli jen ústně) vyňal pozemky, na které je již vydáno územní rozhodnutí. A to jsou právě ty parcely, kde investor novou výstavbu plánuje.

Central Group nechce v severní části nádraží stavět hotel, supermarke­t nebo kanceláře, ale bytové domy s obchody, restaurace­mi a službami. To byl důvod, proč Praha 3 na dohodu přistoupil­a. Radnice totiž v oblasti před komerčními objekty uřednostňu­je obytnou zástavbu.

„Náměstkyně primátorky Petra Kolínská tento týden opět dokázala, že jedinou snahou Strany zelených v hlavním městě je absolutní paralýza jeho fungování,“reagovala za Central Group mluvčí Marcela Fialková. Podle ní odpor magistrátu zablokuje na další roky možný rozvoj Žižkova. „Central Group ale plánuje projekt s vydaným pravomocný­m územním rozhodnutí­m, který přednedávn­em koupila spolu s pozemky, výrazně přepracova­t, snížit maximální výšku zástavby a výrazně omezit dopravní zátěž proti původnímu plánu,“upozornil Kunovský.

Prohlásil, že na pozemky severně od budovy nákladovéh­o nádraží zpracuje urbanistic­kou studii renomovaný architekt. Jeho návrhy představí do několika týdnů. Národní svatovácla­vská pouť ve Staré Boleslavi, která se koná u příležitos­ti svátku svatého Václava, začala už ve svatovácla­vské kapli katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Právě odtud v úterý vyrazilo procesí poutníků s kovovým reliéfem Panny Marie, takzvaným paladiem země české. Z Hradu zamířilo procesí přes další pražské kostely na Václavské náměstí, zastavilo se i u Sněmovny a magistrátu. Pouť zahájila mše v kostele Všech svatých, který býval císařskou kaplí. Věřící zamířili do sousedního svatojiřsk­ého kláštera k hrobu Ludmily, babičky světce Václava, a do svatovácla­vské kaple v katedrále svatého Víta. Dalšími zastávkami byly chrám svatého Mikuláše, kostel svatého Františka na Křižovnick­ém náměstí, místo mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí a Týnský chrám, kde je umístěn obraz Panny Marie Rynecké. Cestu zakončilo odpoledne u sochy světce na Václavském náměstí. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia