MF DNES

Nákladové nádraží Žižkov

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Nastává průlom výstavby v oblasti Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Praha 3 schválila, byť ještě nepodepsal­a, smlouvu s jedním z majitelů pozemků v této cenné lokalitě. Podmínky dohody, již má redakce k dispozici, by značně urychlily zahájení výstavby severně od železniční budovy.

Magistrátu se to nelíbí. Náměstkyně Petra Kolínská (SZ) prohlásila, že radnice území porcuje salámovou metodou. To podle ní městskou část poškodí.

Hlavní město chtělo pro oblast nádraží zpracovat studii, aby rozložení výstavby a to, co tam vyroste, nejlépe vyhovovalo životu obyvatel lokality. „Praha 3 udělá velkou chybu, pokud se k těmto krokům smluvně zaváže, aniž by znala podobu budoucí zástavby. Zpracování územní studie pro celé transforma­ční území přinese místo zástavby salámovou metodou kvalitu koncepčníh­o řešení,“prohlásila Kolínská. Obdobné studie například určují ideální místo pro občanskou vybavenost, jako je školka, park, tramvajová trať a podobně.

„Důležité je, aby se lokalita řešila skutečně komplexně – vyjmout z řešeného území některé části by snížilo šanci, že na místě vznikne fungující městská čtvrť,“reagoval za Institut plánování a rozvoje (IPR) mluvčí Adam Švejda. Právě institut měl mít na starosti urbanistic­kou studii. Té měla předcházet soutěž. „Z ní by měl vzejít zpracovate­l urbanistic­ké ● Plný provoz nákladovéh­o nádraží skončil v roce 2002. ● Dnes jde o jednu z nejcennějš­ích lokalit města, kde se v budoucnu chystá stavební boom. Zatím tam platí stavební uzávěra. ● V podobně cenných územích chce Praha podmínit výstavbu tím, že napřed vznikne územní studie nebo regulační plán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia