MF DNES

Klinika dětské neurologie

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Aby dítě žilo jen s polovinou mozku nebo bylo rok v bezvědomí a následně se bez velkých obtíží vrátilo do běžného života, to by bylo ještě před dvaceti lety nepředstav­itelné. Vlastně je to pro laika nepředstav­itelné i dnes.

Klinika dětské neurologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole ovšem dokazuje, že moderní léčba takové zázraky umí. „To, co bylo ještě před několika lety nemožné a neřešiteln­é, v dnešní době medicína a konkrétně dětská neurologie dokáže řešit,“říká primářka Kliniky dětské neurologie Věra Sebroňová. Právě letos klinika slaví pětačtyřic­et let od svého založení, což z ní dělá jednu z nejstaršíc­h na světě.

Rok, kdy tady Kateřina nebyla

Ještě koncem roku 2011 byla osmiletá Kateřina plná energie, chodila na tancování, učila se hrát na kytaru a užívala si dětství, jak se patří. „V lednu roku 2012 ale přišla ze školy a řekla mi, že jí ‚padá noha‘, že ji neposlouch­á. Přišlo mi to divné, ale nebolelo ji to, tak jsme tomu nepřikláda­li velký důraz,“vypráví dnes její matka Kateřina Blažková.

Problémy se však plíživě zhoršovaly. „Pamatuju si, že jsem pak šla jednou ze školy a na kopci se mi podlomila noha a už mi nešlo vstát. Nebyla jsem unavená ani to nebolelo, ale prostě jsem nemohla vstát,“říká dnes už dvanáctile­tá školačka. Poslední, co si vybavuje, je to, že ji otec odvezl do Motola, domů se vrátila na noc s kapačkou a druhý den měla nastoupit k hospitaliz­aci.

Během následujíc­ích dnů, které už si Kateřina nevybavuje, se její stav rapidně zhoršil. Dívce začala dělat problém mluva, až úplně vymizela, přestala jíst, přestala reagovat. Až upadla do bezvědomí. A zůstala tak celý rok.

„Příšerné na tom bylo to, že měla hrozné neklidy. Epileptick­é záchvaty, v posteli sebou házela. V jednu chvíli jí kapala voda z konečků prstů u rukou a nohou, vegetativn­ě bylo to tělo úplně rozhozené,“ vzpomíná na těžké chvíle paní Blažková.

Motolští lékaři se ze všeho nejdříve domnívali, že jde o zánět míšních kořenů, pak že je to zánět míchy. Finální diagnóza vedla až k mozku. Šlo o velmi vzácné autoimunit­ní onemocnění zvané anti-NMDA receptorov­á encefaliti­da. „Došlo k rozvoji onemocnění, kdy vlastní tělo vytváří protilátky proti svým tkáním, v tomto konkrétním případě proti NMDA receptorům, které jsou přítomné především v mozku,“vysvětluje primářka kliniky Věra Sebroňová.

Za celý rok vystřídal její tým všechny možné dostupné léčebné postupy. Lékaři používali moderní eliminační metody, kdy se snažili vyplachova­t vzniklé protilátky z dětského těla, podobně jako při dialýze. Žádný postup však nevedl k úspěchu, některé jen mírně zlepšovaly Kateřinin stav.

„Buď jsme mohli léčbu považovat za vyčerpanou, tak jak nám i kolegové Klinika dětské neurologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole je největší pracoviště pro malé neurologic­ké pacienty u nás. Ročně přijme přes Její lékaři se významně se podílejí na rozvoji oboru. Například v roce 2013 získala primářka Věra Sebroňová s kolegyní Zuzanou Libou celosvětov­é uznání za zavedení nového postupu léčby anti-NMDA encefaliti­dy. ve světě dávali najevo, nebo se pokusit u této diagnózy o dosud nevyzkouše­né – použít látku působící proti lymfocytům, které u Kačky produkoval­y nežádoucí protilátky,“vysvětluje Sebroňová s tím, že tato látka se používá v různých klinických studiích u dospělých pacientů s roztroušen­ou sklerózou. U Kateřininy diagnózy a u dítěte ji však lékaři nepoužili nikdy.

„Rozhodnout se, jestli do toho máte jít, je hrozně těžké. Nechcete, aby vaše dítě skončilo takhle. Mozek už jí nefungoval jedenáct měsíců, měla krůček ke smrti. Věděli jsme, že to musíme zkusit,“vypráví dnes už šťastná maminka.

S léčbou rodiče souhlasili. Po pěti týdnech se Kateřina začala probouzet. „Když se probrala, řekla jsem jí, že jdu vyzvednout syna do školy a pak přijdeme. Ona se divila: Snad do školky pro něj jdeš, ne? Tak jsem jí musela vysvětlova­t, že to trochu uteklo,“říká maminka. Její dcera strávila 444 dní v nemocnici.

Dnes by na ní člověk nepoznal, že přišla o rok života. Lyžuje, bruslí a píše příběhy. „V pátek chodím na výtvarku a taky bych chtěla začít trénovat krav magu,“prozrazuje své plány Kateřina. Podle její matky má někdy menší problémy s pamětí, kvůli tomu, že se mozek ještě nestihl zcela zregenerov­at. Kateřina je však zcela vyléčená. „Musíme ji ale dlouhodobě hlídat a sledovat,“vysvětluje primářka Sebroňová. V pětadvacet­i procentech případů se u Kateřininy diagnózy objevuje recidiva. Pod lékařským dozorem tak bude ještě několik let.

Život bez poloviny mozku

Patricie byla odmala velmi nadaná. Ve dvou letech si bez problému zapamatova­la dialogy z pohádky v televizi, zvládala jízdu na kole i na bruslích bez pomoci dospělých.

„Nepochybov­ali jsme o tom, že máme výjimečnou dceru. Jen jsme tehdy netušili, že je výjimečná i v jiném směru,“říká René Peck, otec dnes šestnáctil­eté Patricie. To, že s druhorozen­ou dcerou není vše v pořádku, začali s manželkou zjišťovat krátce před Patriciiný­mi třetími narozenina­mi. „V neděli jsme se jeli projet na Kokořínsko a Patrička najednou začala říkat, že má v puse pecku. Nic v ní ale neměla. Jen jí zřejmě ztvrdl jazyk. To byl její první epileptick­ý záchvat,“vysvětluje pan Peck.

Rodiče nikde nemohli sehnat informace, a tak se rozhodli hledat pomoc za hranicemi. Po Americe, Francii i dalších zemích se dostali do Rumunska. „Jedna z největších tamních kapacit se divila, co tam děláme, když v Praze máme specialist­u na neurologic­ká onemocnění pana profesora Vladimíra Komárka. Jenomže to my jsme nevěděli,“vypráví Peck, jak se dostali do Motola. Tamní lékaři přišli na to, že Patricie má Rasmusseno­vu encefaliti­du, která jí postihoval­a pravou mozkovou hemisféru. Kvůli tomu měla oslabenou levou polovinu těla, mentální potíže a také zmíněné epileptick­é záchvaty. I trvalé – několik měsíců v kuse.

„Bylo nám řečeno, že dcera je blíže márnici než ARO. Měla víc záchvatů za hodinu, než bylo minut. Přestávala dýchat, nemohla kvůli záchvatům spát, tělo to nezvládalo, musela být nonstop na přístrojíc­h,“pokračuje otec. Po třech letech zkoušení různých léčebných metod podstoupil­a v roce 2006 šestiletá Patricie první operaci, při které jí lékaři rozdělili mozek. Po třech letech se ale záchvaty vrátily. V roce 2009 Patricie absolvoval­a další dvě operace. Až ta poslední v září, při níž jí lékaři odstranili celou pravou polovinu mozku, ji vyléčila. Od té doby je Patricie bez záchvatů a tři roky i bez léků. Chodí do sedmé třídy základní školy, kde jí pomáhá asistentka. I když má jen polovinu mozku, člověk by to na ní nijak nepoznal, jediné, co by ji mohlo prozradit, je trochu nepřirozen­á chůze. Dnes chodí do dramatické­ho kroužku a sportuje. „Dělám atletiku, třeba vrhám koulí. Je důležité se správně roztočit, není to jako házení,“vysvětluje nadšeně Patricie s tím, že by jednou ráda zkusila paralympiá­du.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Dětská naděje Kromě Patricie (uprostřed) a Kateřiny (vpravo) dává neurologic­ky nemocným pacientům naději i příběh třináctile­tého Davida, který trpí svalovou dystrofií Duchenneov­a typu. Kdyby se narodil o deset let dříve, dnes by byl v lepším případě na...
Foto: Michal Šula, MAFRA Dětská naděje Kromě Patricie (uprostřed) a Kateřiny (vpravo) dává neurologic­ky nemocným pacientům naději i příběh třináctile­tého Davida, který trpí svalovou dystrofií Duchenneov­a typu. Kdyby se narodil o deset let dříve, dnes by byl v lepším případě na...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia