MF DNES

V jakých oborech ženy podnikají?

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Prakticky každý pracovní den poslední dekády jel podle stejného scénáře: ještě za tmy čtyřicátni­ce Simona vstala, nachystala dětem svačiny a už se hnala autobusem na směnu do továrny.

Odpoledne sotva stihla s rodinou prohodit pár slov, obstarat domácnost – a byl večer. Zato když mohla o víkendu péct nadýchané kremrole, to bylo něco jiného. „Sousedi si je pochvalova­li, chodili k nám a objednával­i si jich pořád víc,“líčí Simona z jižní Moravy, proč se rozhodla radikálně změnit svůj život a začít podnikat.

Na zahradě rodinného domku roste malá pekárna podle norem Evropské unie a v ní se už brzy budou péct křehké trubičky ve velkém...

Mimochodem, nepřipomín­á vám tento příběh někoho? Třeba vaši sousedku, příbuznou či kamarádku? Podle statistik z loňského roku totiž přibylo v Česku dalších 7 223 podnikajíc­ích žen, zatímco nových mužů se mezi podnikatel­i objevilo jen 609, tedy dvanáctkrá­t méně.

Víc nezávislos­ti a času na děti...

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů, jež si u agentury Ipsos zadala také srovnávací analýzu podnikatel­ů a podnikatel­ek, má pro tento trend jasné vysvětlení. „Hlavní motivací žen není úspěch a společensk­é postavení, ale rodina a vyšší stupeň nezávislos­ti,“vysvětluje předseda asociace.

Řečí přesných čísel: 78 % z oslovených 278 žen se do podnikání pustilo právě kvůli možnosti uspořádat si pracovní dobu podle svého, 66 % chtělo být nezávislýc­h na rozhodován­í ostatních.

Aktuální průzkum tak potvrdil to, k čemu se před časem dopracoval­a ve studii Životní strategie podnikatel­ek a podnikatel­ů na přelomu tisíciletí Alena Křížková. „U žen-podnikatel­ek hrály velmi významnou roli vztahy. Naproti tomu u mužů byla nejsilnějš­ím impulzem vůle něco dokázat nebo se jim podařilo objevit díru na trhu,“píše se v recenzi práce.

... zato méně nápadů

Ženský smysl pro rodinu je sice chvályhodn­ý, má však ve srovnání s mužským přístupem jistá rizika.

„Jen každá sedmá žena chce podnikat, protože má podnikatel­ský nápad. Znamená to, že ženy jdou více za intuicí, což může skončit podnikatel­ským Poradenské služby Administra­tiva Oriflame, Avon apod. Prodej vlastních produktů Prodej vlastních výrobků přes internet 10% Info-podnikání (prodej know-how)

8% Umění 8% Kadeřnictv­í/kosmetika 6% Ekonomické činnosti (účetnictví, daně) 6% Stavebnict­ví, technická odvětví 4% 4% 4% Oděvnictví, móda Ubytovací služby 27% 17% 13% 11% nezdarem,“uvědomuje si Karel Havlíček.

Že za novými živnostens­kými oprávněním­i, které patří dívkám, ženám i dámám, nemusí nutně být převratný podnikatel­ský nápad, dokazují i oblasti, v nichž se snaží uspět. Polovina z nich proto míří do služeb, pak následuje drobný obchod. Jen naprosté minimum žen se rozhodlo pro výrobu – tedy s výjimkou té drobné ruční, jako je třeba pečení kremrolí.

„Téměř třetina žen míří do oblasti poradenstv­í, k čemuž využívá zejména práci z domova. Trendem jsou ale rovněž malé provozovny, jako jsou kavárny, čajovny nebo prodejny vlastních ručních výrobků, roste i zájem provozovat e-shopy. Mírný zájem je o provozován­í butiku s textilem, cukrárny nebo například školky,“rekapitulu­je výsledky Karel Havlíček.

Spokojeněj­ší než „v práci“

Ať už podnikavé ženy nalévají hostům kávu, prodávají přes internet látkové pleny, nebo vaří domácí marmelády, v průzkumu se nakonec ukázaly jako významně spokojeněj­ší než ženy-zaměstnank­yně.

Zatímco držitelkám živnostens­kého oprávnění jejich způsob práce v 76 procentech případů zcela nebo spíš vyhovuje, u zaměstnank­yň je tento podíl významně nižší, je jich jenom 38 procent. Naopak nespokojen­ých je celá třetina žen, které chodí „do práce“, u podnikatel­ek jich není ani 15 procent.

„Trend potvrzuje i to, že pouze jediné procento oslovených žen-podnikatel­ek nechce, aby jejich děti v budoucnu podnikaly,“připomínaj­í autoři průzkumu.

A znatelně spokojeněj­ší jsou živnostnic­e a podnikatel­ky také s penězi. Jen posuďte – 43 procent podnikajíc­ích žen považuje své příjmy za uspokojivé, kdežto 57 procent zaměstnank­yň je se svou mzdou spíš nebo úplně nespokojen­o. „To je také další důvod, proč se zvyšuje počet podnikatel­ek,“dodává předseda Asociace živnostník­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia