MF DNES

Jak se staví reprezenta­ce. Proč došlo na Petrželu?

- Fotbalový reportér MF DNES

Ještě na začátku měsíce pozorně a natěšeně naslouchal vyprávění Tomáše Rosického, jak to chodí v Arsenalu. Když se v kanceláříc­h na Letné řešil první start slavného odchovance proti Mladé Boleslavi, on si bezstarost­ně hrál se synem jedné z asistentek.

Teď Davidovi Holoubkovi starosti přibyly. Po konci trenéra Zdeňka Ščasného, jehož sťala porážka v derby se Slavií 0:2 po bídném výkonu, se právě jeho nejmladší asistent, služebně i věkově, stal dočasně hlavním trenérem Sparty. Ve 36 letech, bez předchozí zkušenosti u mužského fotbalu, tedy vyjma tříměsíční­ho působení u A týmu.

A začíná nejtěžším možným způsobem: na Spartě dnes večer hraje Inter Milán zápas Evropské ligy!

Pohled Jana Paličky reportéra MF DNES

Za poslední dva roky odehrál v národním dresu třináct minut. Za svých sedmnáct startů nedal jediný gól. Zato na české scéně nasbíral dost malérů a provokací. Navzdory tomu se Milan Petržela dostal zpátky do fotbalové reprezenta­ce. „Když je Milan v pohodě, což momentálně

Z téměř čtyř stovek trenérů s profilicen­cí UEFA v Česku si vybrala Jindřicha Trpišovské­ho z Liberce.

Se Spartou už jednal, má zájem ji převzít. Teď záleží na tom, jestli a za jakých okolností ho jeho klub uvolní. Liberecký majitel Ludvík Karl je je, tak může být směrem dopředu rozdílovým hráčem. Je schopný do zápasu naskočit i jako žolík a do jeho průběhu významně zasáhnout,“vysvětlil trenér Karel Jarolím, proč sáhl po 33letém krajním záložníkov­i, který má vášnivé příznivce jedině v Plzni a doma na Vyškovsku. Petržela je překvapivo­u alternativ­ou. Anebo nouzovým řešením, pokud se díváte jiným úhlem pohledu. Ale co asi tak jiného mohl Jarolím dělat? Potřebuje hráče, kteří jsou ve formě. A těch je skutečně málo. Národní tým čeká nejtěžší kvalifikač­ní zkouška ze všech. Příští sobotu v Hamburku proti báječným Němcům. „Zatím se mi spí dobře, ale čím víc Němce sleduju, tím víc mě rozčilujou,“pravil Jarolím s pousmáním. Zatímco Německo je jasný favorit, který hodlá podruhé za sebou dokráčet na světový trůn, Češi horko těžko shánějí užitečné hráče. Jestli národní tým není v zoufalém stavu, tak ve velmi nepříjemné­m určitě. Vladimír Darida musel na operaci kotníku, takže hlavní pilíř záložní řady bude několik týdnů marodit. Bořka Dočkala přibrzdilo zranění. A kdyby snad Jarolím spoléhal na krajně nepřehledn­ou situaci kolem Tomáše Rosického, byl by to vrchol trenérské naivity. Proto musel pozvat i Petrželu. Proto do širší nominace vybral hráče, kteří budou těžko vyvolávat velké ejchuchu. Mezi náhradníky jsou třeba Jugas s Hájkem, dva stopeři ze Zlína, obránce Coufal z Liberce nebo záložník Petr Mareš, jenž před pár týdny přestoupil z Hradce Králové do Mladé Boleslavi. Jarolím se ocitl v nezávidění­hodné situaci, ale těžko se dalo čekat něco jiného. Převzal reprezenta­ci v době, která nenabízí příliš optimismu. Na druhou stranu pořád by mohlo být hůř. Krajního záložníka Krejčího vychvalují v italské lize, do týmu se po zranění vrací srdcař Sivok, pozvánku si vysloužil šikovný mladíček Schick. Takže? Takže naděje žije.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia