MF DNES

Hejtmanova půjčka: miliony od kamaráda

MF DNES mapovala majetek hejtmanů. U přátel se zadlužilo pět z nich

-

Eva Pospíšilov­á, Vojtěch Srnka s přispěním Alžběty Šimkové

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil se ocitl v podezření ze střetu zájmů. Od podnikatel­e Romana Lípy si loni půjčil 2,75 milionu korun. Ve stejném roce přitom kraj i hejtman udělali jeho obchodu Olomócké špajz bezplatnou reklamu.

MF DNES na Rozbořilov­y závazky vůči Lípovi přišla, když před nadcházejí­cími volbami mapovala majetky hejtmanů.

Rozbořil, který je obviněn v takzvané kauze Vidkun, nicméně odmítá, že by půjčka od podnikatel­e měla nějakou souvislost s akcí kraje, díky níž podnikatel ušetřil určitě přes sto tisíc za propagaci obchodu na webových stránkách a v novinách hejtmanstv­í. „Jste normální? Ten obchod je měsíčně prodělečný asi sto tisíc korun,“reagoval na dotaz MF DNES a doplnil: „To ani není půjčka, kterou by mi dal. Peníze šly z jeho účtu na účet banky, protože – a já vám to řeknu úplně přesně – já jsem ručil jednomu člověku kdysi před x lety za směnku, on to nesplácel, a tak následně ta půjčka spadla na mě. No a já jsem ji musel rychle zaplatit, tudíž jsem si půjčil peníze od kamaráda.“

S Lípou se podle svých slov Rozbořil zná patnáct let. „Jsme kamarádi. Nehledejte v tom žádné spojitosti,“zopakoval. Výhoda takovéto půjčky je podle něj pouze v tom, že je bezúročná.

Lidi z okolí Rozbořila to, že si hejtman půjčil právě od Lípy, nepřekvapi­lo. „Je to podnikatel, který dělal mimo jiné vánoční trhy. Tady u nás je ekonomicky a politicky velmi vlivný,“řekl jeden z regionální­ch politiků.

„Chtěl jsem splácet rychle“

Rozbořil však není jediný hejtman, který si půjčil namísto v bance u kamaráda. Ze třinácti hejtmanů se jich takto zachovalo pět. Vedle Rozbořila si u přátel napůjčoval­i ještě jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek, královéhra­decký hejtman Lubomír Franc, karlovarsk­ý hejtman Martin Havel a pardubický hejtman Martin Netolický. „Nechtěl jsem si na byt brát hypotéku. Chtěl jsem úvěr, který bych mohl co nejdříve splatit. Banka mi na spotřebite­lský úvěr půjčila tři sta tisíc. Zbytek mi byli ochotni půjčit moji přátelé,“řekl s tím, že Jan Ježek mu poskytl 120 tisíc a Ladislava Zelenková – bývalá poslankyně ČSSD za Pardubický kraj – mu zapůjčila 80 tisíc korun. Nový byt 2+kk o rozloze 36 m2 si Netolický pořídil před dvěma a půl lety. A zatímco bance už úvěr splatil, z majetkovéh­o přiznání za loňský rok je patrné, že svým známým zmíněné částky ještě dluží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia