MF DNES

Milionáři i dlužníci z krajů

Volební seriál MF DNES Na kolik si hejtmani za čtyři roky přišli, kolik dluží a co si pořídili

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Pokud do svého majetkovéh­o přiznání napsal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) v uplynulých čtyřech letech opravdu všechno, je mezi svými kolegy v čele krajů takřka neuvěřitel­nou výjimkou. Kromě svého hejtmanské­ho platu si nevydělal jiné peníze, od nikoho si žádné nepůjčil a ani si nic nepořídil.

To jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek si za ta léta vydělal bezmála sedm milionů. Oproti svým krajským kolegům však ve svém majetkovém přiznání uvádí i částky, na které si přišel v čele Jihomoravs­kého kraje. „Plat hejtmana uvádím, aby bylo všem jasné, jaké mám příjmy,“zdůvodnil to MF DNES.

Jako hejtman si Hašek ročně přišel zhruba na 1,1 milionu korun. Na obdobnou sumu dosáhli i jeho kolegové. Výše svých výdělků nicméně ve svých majetkovýc­h přiznáních nezveřejni­li. Obecně ale platí, že výše jejich mzdy se odvíjí od počtu obyvatel v kraji.

Dalších zhruba 2,5 milionu korun Hašek získal coby poslanec. Ve funkci byl do konce dubna 2014, než se po kritice kumulace funkcí definitivn­ě rozhodl pro působení jen v kraji.

Milionář z Vysočiny

To jeho kolega z Vysočiny Jiří Běhounek ve Sněmovně zůstal a ročně přiznává, že coby poslanec vydělal zhruba milion. Na další peníze si pak Běhounek přišel z lékařské praxe, působení v nemocnici v Pelhřimově, nebo za správní radu VZP. Za uplynulé čtyři roky si takto „bokem“vydělal 4,8 milionu korun.

O zhruba milion a půl korun méně si vydělal hejtman Královéhra­deckého kraje Lubomír Franc. Ten si na 3,2 milionu korun přišel coby senátor. Dvě stě tisíc získal prodejem chalupy. Franc uvádí

jako adresu trvalého bydliště Broumov. Letos si pořídil pozemek o velikosti 145 m2 v katastráln­ím území Nový Hradec Králové. Na co a za kolik? Na to MF DNES neodpovědě­l. „Vzhledem k tomu, že letos svou funkci již obhajovat nebudu, mám povinnost podat majetkové přiznání za letošní rok do 30 dnů od ukončení výkonu své funkce. Budou tak tedy pochopitel­ně k dispozici i údaje za letošní rok,“napsal jen v nic neříkající odpovědi hejtman Lubomír Franc.

Byty, domy a nadváha

Hejtman Královéhra­deckého kraje není jediný, kdo si během funkčního období něco zakoupil. Dva byty dohromady zhruba za šest milionů korun si pořídil hejtman Olomouckéh­o kraje Jiří Rozbořil. Do vlastnictv­í získal převodem vlastnický­ch podílů i rodinný dům.

Rodinný dům dostavěl i hejtman Moravskosl­ezského kraje Miroslav Novák, jak je patrné z jeho majetkovéh­o přiznání. Ještě za rok 2014 v něm totiž uváděl částky na dostavbu domu.

Co dál si Novák ještě během výkonu funkce pořídil? „Dvacet kilogramů váhy navíc. Je to překvapivě majetek, který nebudí závist…“uvedl v odpovědi na přímý dotaz MF DNES.

Většině z hejtmanů se přitom na otázky odpovídat moc nechtělo. „V souladu se zákonem jsem každý rok řádně a včas odevzdal majetkové přiznání se všemi příjmy i výdaji, které mi zákon ukládá zveřejnit, tyto údaje jsou podle zákona veřejně přístupné každému zájemci,“stálo ve většině odpovědí.

Středočech s motorkou

Nová auta si podle svých majetkovýc­h přiznání během uplynulých čtyř let pořídili jen dva hejtmani – Jiří Rozbořil a Stanislav Mišák ze Zlínského kraje. Ten si za bezmála sedm set tisíc korun koupil Škodu Yeti. První zmíněný pak investoval o sto tisíc víc do Volkswagen­u Touareg. „Pokud se ptáte na majetkový přínos, pak jsem doplatil hypoteční úvěr na dům, ve kterém s manželkou v Nymburce bydlím. Žádný další majetek jsem si nepořídil – nicméně jsem si pochopitel­ně občas udělal radost a chtěl bych se pochlubit třeba koupí motocyklu Jawa California za pořizovací cenu 65 000 Kč,“pochlubil se pak třeba hejtman Středočesk­ého kraje Miloš Petera.

Úspory na důchod

„Funkce hejtmana mi přinesla nejvyšší společensk­é postavení, ale i možnost reálně ovlivňovat život lidí,“napsal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs na dotaz, co během svého působení v čele kraje získal. A co se majetku týče? „Během výkonu funkce hejtmana jsem si žádný majetek nepořídil. Uspořené peníze využiji v důchodu.“Šlajs si vedle platu hejtmana přišel ještě na zhruba půl milionu. s přispěním Vojtěcha Srnky a Alžběty Šimkové

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia