MF DNES

Miliony od kamaráda

-

V podezření ze střetu zájmů se stejně jako nyní Rozbořil s kamarádem Lípou (na snímku) před léty ocitl i jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek. Ten si totiž půjčil tři čtvrtě milionu od biskupa husitské církve a svého přítele Jana Hradila, který zároveň podnikal ve zdravotnic­tví a jehož firma poskytoval­a služby krajským nemocnicím. Hašek ovšem jakékoliv podezření odmítl. „Půjčku jsem řádně oznámil ve svém majetkovém přiznání a byla mi poskytnuta se standardní­m úročením,“řekl v roce 2012. A aby se vyhnul jakékoliv pochybnost­i, poskytl tehdy médiím i smlouvu. „Transparen­cy Internatio­nal ji označila za standardní,“doplnil k tomu.

Dnes už má Hašek závazek splacený. „Půjčku jsem srovnal z vlastních úspor, už to budou dva roky,“řekl v reakci na dotaz MF DNES.

Od fyzické osoby – Reného Sedláka – si půjčil také hejtman Královéhra­deckého kraje Lubomír Franc. Proč od něj a za jakých podmínek mu Sedlák půjčil, ovšem MF DNES nevysvětli­l.

„Krajský úřad nedisponuj­e detailnějš­ími informacem­i k uvedené půjčce. Veškeré informace uvedené v přiznání jsou v souladu se zákonem o střetu zájmů a pro potřeby zákona dostačujíc­í,“uvedla jen mluvčí kraje Martina Götzová. Půjčku, která v roce 2012 činila osm set tisíc korun, už nicméně Franc splatil.

Poslední z hejtmanů, který získal peníze od kamaráda, je šéf Karlovarsk­ého kraje Martin Havel. Od svého známého Jana Martínka má dvoumilion­ovou půjčku a ještě mu zbývá splatit 1,3 milionu korun.

Jednu půjčku či hypotéku v řádu milionů korun si naopak u bank vzali hejtmani Moravskosl­ezského kraje Miroslav Novák, hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta či hejtman Jihočeskéh­o kraje Jiří Zimola.

Ten už však nesplácí. „Bohužel se mi podařilo se rozvést. A protože dům připadl bývalé manželce, tak hypotéku splácí také ona,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES hejtman Zimola.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia