MF DNES

Komise žaluje Německo kvůli mýtu pro osobní auta

-

Dánská lidová strana a konzervati­vci, dvě strany, které sice nejsou zapojeny do vlády liberálů, ale s jejichž podporou vláda funguje, včera na změnu postoje vůči těmto „manželství­m“zareagoval­y tím, že si vláda musí vybrat: buď změní zákony v Dánsku, nebo odstoupí od konvencí, které manželství pod hranicí 18 let umožňují.

Podobná potíž v Německu

Dánské „schizma“způsobené migrační krizí přichází v okamžiku, kdy se podobný problém řeší i u německých soudů. V Německu má ústavní soud nyní definitivn­ě rozhodnout o platnosti celkem 361 svazků, v nichž je jednomu z manželů dokonce méně než 14 let.

V obou zemích je dosud jako zákonný věk pro uzavření sňatku uvedeno 18 let, v Německu však místní soudy povolují výjimky i pro čtrnáctile­té z uzavřených svazků v zahraničí, pokud se nezjistí, že šlo o manželství z donucení. V Dánsku jsou zatím výjimky také povoleny, nejdříve ale až po dovršení 15 let.

Evropská komise žaluje Německo u Evropského soudu kvůli plánu na silniční mýtné pro osobní auta. Podle Komise německý systém není v souladu s unijní smlouvou, konkrétně se zásadou zákazu diskrimina­ce na základě státní příslušnos­ti a volného pohybu zboží a služeb.

Podle žalovaných pravidel totiž mají mít majitelé aut registrova­ných v Německu nárok na plný odpočet silničního poplatku z daně z motorových vozidel, fakticky by tak od něj byli osvobozeni. Zavedení poplatku jen pro cizí státní příslušník­y je tak podle názoru EK diskrimina­ční a v rozporu s unijními smlouvami. Mýtné v navržené podobě odmítají němečtí sousedé včetně Rakouska, Nizozemska nebo České republiky.

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezpoplatn­ila své dálnice pro osobní auta. Komise včera zdůraznila, že je právem členských států EU rozhodnout o zavedení mýtného na svých silnicích. Poplatky však podle ní musí být shodné pro všechny uživatele silnic. (ČTK, lan)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia