MF DNES

Ondřej Leinert

-

reportér MF DNES

Jeho hnutí Starostové a nezávislí je jedním z největších strašáků dvojice favoritů ČSSD a ANO. Jaký výsledek Petr Gazdík očekává a byl by schopen jít do koalice se stranami, proti nimž je v současnost­i ve Sněmovně v opozici?

Nedávno jste říkal, že byste byli spokojeni s výrazným úspěchem minimálně ve třech krajích. Takže, tři hejtmani jsou cíl?

Šel bych na to odspodu, naším cílem je být nejlépe ve všech krajských zastupitel­stvech v České republice, v několika krajích být součástí rady a obhájit post jednoho, případně některého přidat.

Sám figurujete na druhém místě kandidátky ve Zlínském kraji. Pokud by vás lidé vytáhli nahoru, vzdal byste se funkcí ve Sněmovně a šel dělat hejtmana?

Ano. Ale kandidátem na hejtmana je v našem kraji zlínský primátor Miroslav Adámek a myslím, že Mirek by byl dobrým hejtmanem.

Máte za sebe přesto ve Sněmovně vybraného náhradníka?

Místopředs­eda sněmovny se volí poměrně komplikova­ně v tajné volbě, je to o návrhu mého poslanecké­ho klubu, koho by navrhl.

Což neznamená, že ho nemůžete mít vybraného.

Ale nemyslím si, že by to tak muselo nutně dopadnout. Do kraje kandiduji proto, že mi vadí, že se nerozvíjí tak, jak by se rozvíjet mohl. Stagnuje. Největší pravomoci kraje jsou v oblasti středního školství, silnic druhé a třetí třídy, v oblasti životního prostředí, krajského zdravotnic­tví… a hlavně krizového řízení. V těchto pravomocíc­h bohužel Zlínský kraj úplně nevyniká.

Zrovna ve vašem kraji tvrdíte, že chcete rozbít oranžovo-rudou koalici ČSSD s KSČM. S kým byste ale tu koalici chtěl skládat?

Řekl bych to naopak, s kým bychom do koalice nechtěli. Určitě ne s žádnou extremisti­ckou stranou a ne s komunisty, kteří kraji za ty čtyři roky nic nepřinesli.

Na celostátní úrovni to platí stejně? Komunisté a extremisté ne, zbytek ano?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia