MF DNES

Tim Burton vypráví X-Men pro děti. Hezky

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Přístupnos­t: pro všechny, hlásí distributo­r snímku Sirotčinec slečny Peregrinov­é pro podivné děti. Čímž je nasnadě víkendový favorit rodinných výprav do premiérový­ch kin. Určitě ve Státech, kde mu prorokují jasné vítězství, ale nejspíše všude včetně Česka, kde zabírá jméno režiséra Tima Burtona.

Spíš poetický než bizarní

K filmu vychází znovu knižní předloha Ransoma Riggse, zároveň jde na trh stejnojmen­ná audiokniha, kterou načetl Viktor Dvořák, zkrátka k titulu se zjevně váže snaha vybudovat podobnou říši jako kolem Harryho Pottera či Letopisů Narnie. Ostatně shodují se jak žánr dětské fantasy, tak jeho britské kulisy, třebaže dospívajíc­í hrdina příběhu i jeho autor jsou Američané. A titulní „podivné děti“, chráněné na odlehlém místě dámou ovládající časovou smyčku, se zase podobají svým starším kolegům z amerického komiksu X-Men, neboť jsou nadané zvláštními schopnostm­i.

Jak vidno, Sirotčinec slečny Peregrinov­é pro podivné děti nelze označit za ohňostroj originalit­y, nicméně ve své kategorii patří k těm lepším, chytřejším, napínavějš­ím a zejména hravějším. Alespoň v Burtonově pojetí, přestože své osobité fantaskní vidění režisér tentokrát Začalo to, už když jsme hráli v Redutě, tehdy to byla taková zapomenutá díra. Sice jsme tady dělali první rokenroly, na které jsem psal texty, ale měli jsme na repertoáru vše, co nás bavilo. Swing, blues a třeba i rumunskou lidovku, kterou jsme ovšem znali od Lese Paula a Mary Fordové, kteří si ji vzali za svou.

Začínal jste jako grafik. Umíte si představit, že byste nenastoupi­l na dráhu zpěváka a herce a u grafiky zůstal?

Možná, že jo. Mě ta grafika bavila a dodneška dělám litografie nebo našemu divadlu scénografi­i, kostýmy i loga her, protože to je zadarmo. Nepovažova­l bych to za životní ústrk, a dokonce si myslím, že bych

Rád bych si odpočinul, ale moc to neumím. Vzpomínám si, že jsem kdysi odjel k moři, ale vydržel jsem to jen den.

trochu uhladil. Jeví se méně bizarní i magický a více poetický až romantický, ale neškodí to, jenom očekávání fanoušků možná mířilo jinam, třebaže pár přízračnýc­h až morbidních scén se i tady najde. byl dobrej. Nějaký talent mám, a kdybych na tom sedmapades­át let pracoval osm deset hodin denně...

Dovedete říct, ve kterém z té řady svých řemesel vynikáte nejvíc?

Docela dám na veřejné ohlasy, tedy to, co se o mně píše a tak. A tam to myslím vyhrává textařina. Tedy písničky.

Asi se dá bez nadsázky říct, že některé z nich zlidověly.

A to jsem si vždycky přál! Až si lidi, kteří nebudou tušit, že nějaký Semafor existoval, budou u ohníčku zpívat „po babičce klokočí...“Nečekal jsem, že se toho dožiju, a ono se to už děje a je to pro mě velká pocta.

Dva prvky hrají Burtonovi přímo do ruky. Jednak kontrast současného teenagera ze slunné Floridy a zapadlého ostrova u břehů Wallesu s náladou 40. let, jednak neméně zábavné rekvizity, do nichž ukryl odkazy

Jezdíte stále se Semaforem na zájezdy?

Ano, teď jsme byli dva dny v Bratislavě, taky v Klatovech... Pořád jezdíme. Ale vím, kam tím míříte. Kde to jde, tak se snažím jet vlakem, objevil jsem, jak je to pohodlné. Když musím řídit, přijedu vyčerpanej, takže se většinou svezu se šéfem naší produkce. Ale když není zbytí, tak si to sám odřídím.

Stejně mě fascinuje vaše pracovní vytížení...

Já jsem totiž workoholik. Rád bych si odpočinul, ale moc to neumím. Vzpomínám si, že jsem kdysi odjel k moři, ale vydržel jsem to jen den. Pak jsem si koupil sešit a napsal jsem tam kus Kytice. od Střihoruké­ho Edwarda po Alenku v říši divů. Když odhaluje tušenou nahotu neviditeln­ého chlapce nebo sleduje vznášející se dívku, lze z filmařova pohledu vyčíst stejné okouzlení pohádkou jako z hlediště. Německý nálet nebo věštecké promítání „z oka“utkví v paměti a takřka snově neskutečná scéna, kdy se mladičký pár potápí vzduchovou bublinou do vraku plného mírumilovn­ých kostlivců, spadá do filmařské pokladnice vpravdě labužnické, až se zatají dech.

Je to jen začátek

Na druhé straně musí film stihnout i hodně vysvětlive­k včetně historický­ch souvislost­í, takže místy zbytečně bobtná, a jakkoli z něj netrčí obvyklá laserová monumentál­nost, strašení se drží metodiky, kterou mohl podepsat kdokoli.

Navíc z filmu dost jasně vysvítá, co Riggsovi čtenáři vědí, totiž že Sirotčinec je pouze prvním dílem trilogie, takže se dají čekat rovněž filmová pokračován­í.

Nic proti nim, pohádka je to milá a hezká, jen poněkud anonymní.

Sirotčinec slečny Peregrinov­é...

 ?? Foto: Cinemart ?? Ve filmu hraje ochránkyni dětí se zvláštními schopnostm­i Eva Greenová.
Foto: Cinemart Ve filmu hraje ochránkyni dětí se zvláštními schopnostm­i Eva Greenová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia