MF DNES

Festival vdechne život prázdným budovám

-

výměrou bytů.

„Ani Vídeň nebo Mnichov, kde jsou ceny nových bytů výrazně vyšší, se kvůli vyšším průměrným příjmům nedostaly s dobou, po kterou musí jejich obyvatelé na nové bydlení šetřit, nad deset let,“říká

i cenou tamních

šéf Central Group Dušan Kunovský. Fakt, že se zhoršení dostupnost­i neprojevuj­e na prodejích, je podle něj dán především rekordně levnými hypotékami. Tím se také částečně mění struktura kupujících. Mezi nimi přibývají Češi na úkor cizinců, kteří v minulosti tvořili až čtvrtinu všech kupujících. Letos podíl cizinců klesl k pětině. „Přes polovinu z nich navíc tvoří Slováci, které za cizince obvykle ani nepovažuje­me,“vysvětluje Dušan Kunovský a dodává, že Praha k sobě navíc přitahuje stále více lidí z regionů, kteří sem přicházejí uplatnit své schopnosti.

Bytů je málo, lidí dost

Podle Pavla Klimenta, partnera poradenské společnost­i KPMG, je současná situace ovlivněna především tím, že tempo výstavby nových bytů v porovnání se zahraniční­mi metropolem­i výrazně zpomaluje. Počet bytů, které se začaly v posledním půlroce stavět, je dokonce třikrát menší než počet prodaných bytů. „Pokud nedojde k významné změně nerovnováh­y na trhu, pak se situace, kdy je například obyvatel Bratislavy schopen pořídit si vlastní nový byt o čtvrtinu rychleji, určitě nezmění,“myslí si Kliment.

Někteří ekonomové říkají, že momentální poptávka na trhu nemovitost­í ve velkých evropských městech je až nezdravě silná. A Praha se k těmto městům postupně přidává. Poptávku přitom nezvyšuje jen potřeba rodin opatřovat si nové bydlení, ale také spekulace na další růst cen nemovitost­í.

„My tvrdíme, že během tří let hypotéky výrazně nezdraží. Jenže průměrná splatnost hypotéky je výrazně delší. A až k růstu sazeb centrálníc­h bank dojde a hypotéky podraží, na realitní trh přijde výrazné ochlazení,“odhaduje analytik finančních trhů Jan Cihlář ze společnost­i Next Finance. Hypotéky mohou podle něj v příštích dvou letech sice drobně podražit, ale i tak zůstanou levné v porovnání třeba s předkrizov­u dobou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia