MF DNES

Architekti napravili vady z auditu

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Zítra na pražské Kampě vystoupí amatérští umělci všech generací. Od desáté hodiny dopolední budou moci návštěvníc­i sledovat nejrůznějš­í taneční, herecká a pěvecká vystoupení v podání dětí a seniorů.

Celá akce je zdarma a bude trvat až do šesti hodin.

Festival bude mít podobu pouličního divadla, takže nebudou chybět klauni, kejklíři a žongléři. Letošní novinkou je Okénko pro odvážné, díky kterému se mohou zapojit i návštěvníc­i. Bude jim umožněno zazpívat nebo zahrát skeč. Těšit se mohou na pohádky, soutěže, kvízy, výtvarné dílny a mnoho dalšího. Celá akce má nejen kulturní, ale i dobročinný charakter.

Svůj stánek bude na Kampě mít i hlavní partner, kterým je Nadace AGROFERT. „Ve stanu Nadace AGROFERT bude umístěn trenažér handbiku, tedy kola poháněného rukama. Návštěvníc­i si budou moci tento sport vyzkoušet. My k tomu za každý ujetý kilometr darujeme sto korun na nákup handbiku pro handicapov­ané dětské sportovce,“dodává ředitelka Nadace AGROFERT Zuzana Tornikidis.

Cílem festivalu je spojení dětí neboli poupat bez ohledu na věk, rasu či zdravotní stav. Tím, že zde vystupují dětské i seniorské amatérské kluby, dochází i k propojení generací.

Poupění Strýt tyjátr se pořádá již posedmé. Letošními patrony jsou spisovatel­ka Bára Nesvadbová a Jan Václav Čep. (red)

Prodejní boom a málo vydaných stavebních povolení. To jsou jedny z příčin, proč ceny bytů v Praze raketově rostou. Za poslední rok o pětinu. Dostupnost vlastního bydlení je tak v metropoli jedna z nejhorších.

Institut plánování a rozvoje (IPR) prošel před pár dny úspěšně kontrolou toho, jak napravil chyby, jež mu vytýkal audit. Tento audit našel řadu nedostatků. Většina nejvážnějš­ích potíží (týkala se starších zakázek) se vztahovala k aktivitám dřívějšího vedení tohoto úřadu. Celkem bylo prověřován­o čtrnáct chyb, na něž audit upozornil. Všechny podle protokolu institut napravil.

Úřad měl například zajistit, aby součástí zakázek byl i předem spočítaný odhad ceny zakázky. Kontroloři se podívali na vzorek čtyř tendrů z letoška a tento podklad v dokumentac­i byl. Současně již institut uchovává dokumenty k soutěžím po celou dobu účinnosti smlouvy. Kontrola rovněž prověřila, zda úřad nedělí zakázky tak, aby jejich cena klesla a bylo možné vybírat dodavatele jen z menšího okruhu firem. (frk)

Posledních pár měsíců tráví Jan Malý (jméno na jeho přání redakce pozměnila)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia