MF DNES

Odjistit, zamířit a pal! Paříž věří, že našla supermana

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES — Michael Havlen

Byl vysmátý. Bezprostře­dní. A taky stále lehce zaskočený tím, co se mu právě povedlo. „Je těžko popsatelné, co zažívám. Ale je to hodně návykové,“řekl Holoubek. „Chtěl bych si to zopakovat...“

Existuje varianta, že byste zůstal hlavním trenérem Sparty?

Dostal jsem zadání na dva zápasy – Inter a Brno. Nechme tomu čas.

Věřil jste tomu, že Sparta v téhle sestavě může porazit Inter?

Věřil jsem tomu, že jsme schopní Interu konkurovat. Byli jsme dobře připravení a věděl jsem, že při výkonu na hranici možností jsme schopní Inter potrápit.

Postavil jste hodně mladých hráčů. Co jste vůbec stihl změnit?

Rád pracuji s mladými, nemám strach je dát do těžkých zápasů. Vím, co umějí, co jsou schopni

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jsou to dva roky, co Edinson Cavani dostal bizarní červenou kartu. Divil se tomu celý fotbalový svět. Jakmile proměnil penaltu v ligovém zápase proti Lens, vytáhl podle zvyku imaginární zbraň, odjistil ji a zmáčkl spoušť.

Rozhodčímu se to nelíbilo. Krátkou skeč považoval za nesportovn­í chování, ukázal útočníkovi druhou žlutou kartu a poslal ho do sprchy.

Cavani však z neexistují­cí pušky střílí dál. V Lize mistrů si uruguayský snajpr drží báječný průměr 0,53 gólu na utkání.

Poslední dva kousky si schoval pro Ludogorec Razgrad a francouzsk­ý list L’Équipe mu po výhře 3:1 věnoval titulek: Štěstí, že ho máme!

Nebýt Cavaniho, boháči z Paříže by asi měli slušné trable. V Bulharsku prohrávali a ještě za stavu 1:2 čelil brankář Aréola penaltě. V 59. minutě ji chytil a za minutu mohl Cavani svůj koncert dokončit.

První gól dal hlavou, druhý pravačkou. „Je to výjimečný zakončovat­el,“ocenil trenér Unai Emery.

Zdá se, že spalování šancí si Cavani nechal jen na úvodní zápas proti Arsenalu. Jinak je k nezastaven­í. Ve francouzsk­é lize dal šest gólů, přičemž jen proti Caen čtyři za poločas, další tři jsou z Ligy mistrů. Pouze Messi, Agüero a polské překvapení Milik z Neapole zvládli totéž. zvládnout. Zapracoval­i jsme na defenzivě, správná cesta byla odrazit se od ní.

Jak vám bylo, když Inter snížil na 1:2? Byl to nejtěžší okamžik?

Jednoznačn­ě. V tu dobu se nám úplně nedařilo. Byla tam vynucená střídání. Po kontaktním gólu jsem měl obavy, ale pořád jsem věřil, že to zvládneme.

Když zmiňujete vynucená střídání, docela jste si zakoučoval, že?

Před zápasem jsem si promýšlel střídání, která by mohla být, a ani na jedno nedošlo. Co se střídání týče, byla to vysoká škola fotbalu.

Co jste říkal výkonu Václava Kadlece, který dal dva góly?

Ukázal, že je to evropská třída, když pracuje od začátku do konce. Na hotelu jsem měl sen, že dá hattrick. Vážně! Když jsem to Vencovi sdělil, tak se smál, že to tak úplně nevidí, protože neumí dávat hattricky, že umí jen dva góly. Vyšlo to.

Letná skandovala vaše jméno. Získal jste si fanoušky?

Hodně příjemná věc. Ale neřešme, jestli si Holoubek někoho získal. Chtěl jsem, aby si je získal tým. Povedlo se. Tenhle impulz kabina potřeboval­a. Můj úkol je teď tým připravit na Brno. Pojedeme tam vyhrát. Nemám strach, že bychom neměli uspět. Otázka je zdravotní stav hráčů, ale my to zvládneme.

„Díky Cavanimu unikla Paříž z pasti,“napsal deník Le Parisien.

Pařížský klub je pod obrovským tlakem. Díky miliardám, které neustále rozhazují katarští majitelé, by značka PSG měla mířit za trofejemi. V minulé sezoně přibyly do pařížské vitríny tři. Ligový titul, který opentlil 31bodový (!) náskok, doplnila prvenství ve Francouzsk­ém i Ligovém poháru. Liga mistrů odolala. Tak tedy nyní? „Je to náš velký sen,“říká Cavani. Sen, který se klidně může splnit. I bez trenéra Laurenta Blanka, který dostal v létě zlatého padáka za 600 milionů korun.

I bez supermana Zlatana Ibrahimovi­ce, jemuž Paříž ležela u nohou.

Po domácí prohře 1:2 s řeckým PAOK Soluň se vyhlídky fotbalistů Liberce na postup ze základní skupiny Evropské ligy komplikují. „Po dvou velice dobrých výkonech ve skupině máme jen bod, což je strašně málo,“řekl trenér Jindřich Trpišovský. „V Baku jsme dostali gól v 94. minutě, dnes jsme nezískali ani bod. Skupina je pro nás zatím hořká, zklamání obrovské.“

Nepřekvapi­lo vás, jak dobře hráči po viróze a karanténě v týmu zápas zvládli?

Klobouk dolů před nimi, fyzicky odvedli maximum. Museli jsme nuceně střídat, čtyři pět hráčů dohrávalo zápas s křečemi nebo v totálním vyčerpání. Na jejich pohybu bylo v závěru vidět, že víc v nich už není.

Takže prohru gólem v závěru přičítáte únavě hráčů?

To určitě ne. I když jsme třeba kvůli křečím museli střídat obránce Bartošáka a na jeho místo stáhnout Sýkoru, hlavní problém byl v efektivitě. Soupeř ve druhém poločase dvakrát vystřelil zdálky a v jediné gólové šanci nás potrestal, kdežto my měli dvě šance a trefili jen tyč.

Jak vidíte po domácí prohře postupové naděje svého týmu?

Pořád doufám, že se o postup bude hrát až do posledního kola, kdy hrajeme odvetu v Soluni. Potvrzuje se, že Fiorentina je nejkvalitn­ější tým ve skupině, a my teď musíme minimálně dva zápasy ze zbývajícíc­h čtyř vyhrát. Loni jsme měli nula bodů a jeli do Marseille, kde jsme vyhráli, a nakonec bylo vše jinak. Ale prohrát doma s PAOK je samozřejmě velká komplikace postupu.

Kdyby švédský útočník nepřestoup­il do Manchester­u United, zřejmě by pláchl 29letý Cavani. Byť patří do světové extratřídy, za Zlatanem zůstával až tím druhým. Nedivte se, že mu to nestačilo.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? To byla premiéra! David Holoubek udílí rady v utkání, které skončilo nad očekávání. Přestože jako hlavní trenér vedl poprvé dospělý tým, navíc věhlasnou Spartu, dočkal se vítězství nad Interem Milán.
Foto: Michal Šula, MAFRA To byla premiéra! David Holoubek udílí rady v utkání, které skončilo nad očekávání. Přestože jako hlavní trenér vedl poprvé dospělý tým, navíc věhlasnou Spartu, dočkal se vítězství nad Interem Milán.
 ??  ?? Štěstí, že ho mají Uruguayský útočník Edinson Cavani slaví střelbou z neexistují­cí pušky další gól v dresu Paris St. Germain.
Štěstí, že ho mají Uruguayský útočník Edinson Cavani slaví střelbou z neexistují­cí pušky další gól v dresu Paris St. Germain.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia