MF DNES

Svodidla: nové utrpení řidičů na dálnicích

Nejrozsáhl­ejší výměna svodidel na českých dálnicích v historii paralyzuje provoz. A bude hůř: stát musí utratit evropské dotace do konce roku.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Na necelých stech kilometrec­h dálnice mezi Prahou a Libercem dnes řidiči stráví delší část v dopravních omezeních než jízdou. Běžně hodinová cesta se tak v dopravní špičce kvůli kolonám nezřídka protáhne ke třem hodinám.

Ke dvěma opravám mostů totiž přibyly ještě další práce, které zkoušejí trpělivost řidičů: výměna svodidel. Na českých dálnicích letos probíhá největší vlna jejich výměny v historii. Postupně se nová svodidla montují téměř na všech dálnicích.

Jde ještě o pozůstatek plánů z dob, kdy Ředitelstv­í silnic a dálnic nevědělo, za co jiného – kvůli nedostatku nových projektů – může utrácet evropské peníze. Před třemi lety tak vznikl plán B: výměna svodidel. Jenže k čerpání dochází až teď, kdy dálnice stojí kvůli mimořádně vysokému objemu oprav.

„Svodidla měníme postupně všude, kde má doprava velkou intenzitu. Myslím, že bezpečnost je důležitějš­í než opravy silnic,“řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Stará nejsou tak stará

ŘSD pojalo výměnu svodidel jako téměř celoplošno­u akci. Svodidla mají životnost kolem dvaceti let, ze silnice však mizí i podstatně novější. Například na D10 u Hodkovic nad Mohelkou demontují zábrany z roku 2005. To potvrzuje i fakt, že si část starých svodidel ŘSD nechává v zásobě na náhradní použití.

Souběh oprav a výměn svodidel má jeden hlavní důvod: evropské dotace. „Částka, která je na opravu svodidel přidělena, musí být vyčerpána v letošním roce,“sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký. Část z celkových nákladů ve výši téměř dvou miliard korun však platí ŘSD ze svého.

Podle Studeckého jsou původní svodidla méně bezpečná. Umí zadržet desetituno­vé vozidlo při sedmdesáti­kilometrov­é rychlosti. Nově se na nejfrekven­tovanější úseky osazují svodidla se „zádržností“až 16 tun při osmdesátce. Nová svodidla jsou vyšší, dvoupatrov­á.

Podle mluvčího Ústředního automotokl­ubu Petra Vomáčky jsou však úseky, kde se mohla výměna svodidel uskutečnit s nedávnou opravou povrchu vozovky. „Takto jsou bohužel řidiči dvakrát vystaveni dopravnímu omezení, a to zcela zbytečně,“říká Vomáčka. Podivuje se i nad tím, že se u výměny svodidel používá často cedule Technologi­cká přestávka, kterou se silničáři snaží omluvit, že se na úseku právě nepracuje.

Podle Studeckého však nejde měnit svodidla a současně opravovat silnici, protože se při těchto pracích musí zavírat jiný počet jízdních pruhů.

Ve chvíli, kdy Dan Ťok v novém pořadu Rozstřel na iDNES.cz mluvil o tom, jak řidiči mohou za kolony často sami nevhodnou rychlostí, někteří řidiči stáli v jedné z mnoha uzavírek na dálnici D1.

Příští rok by takových nepříjemný­ch situací mohlo ubýt. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) se chystá začít mnohem více měřit rychlosti řidičů v omezeních než dosud.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka může za kolony v 80 procentech případů nekázeň řidičů. „Chtělo by to větší kázeň řidičů a disciplínu. Vidíme to tam, kde jsme začali měřit rychlost v omezení, situace se tam výrazně zklidnila. Zpoždění o pět až deset minut nikoho nezabije,“dodal Ťok.

Na ŘSD finalizuje soutěž na dodávku systému pro úsekové měření celkem sedmi úseků D1, uzávěrka nabídek v soutěži s odhadovano­u cenou 20 až 30 milionů korun je tento čtvrtek.

Vítězná firma má umístit kamery na mýtné brány, které spočítají, za jak dlouho se auto dostane k druhé bráně, a dovodí průměrnou rychlost. Pokud ji překročí, čeká řidiče pokuta a správní řízení.

Větší hrozba kontrol v uzavírkách má podle ministra zabránit tomu, aby řidiči v omezení překračova­li povolenou rychlost. Ukazuje to zkušenost z radaru umístěného na úseku D1 mezi Ostrovačic­emi a Kývalkou. Ještě loni tu byl radar, který nedával pokuty, a každý čtvrtý řidič porušoval rychlost. Teď jezdí téměř všichni podle předpisů. „Podle našeho průzkumu víme, že v dopravním omezení se v 73 procentech nejezdí předepsano­u osmdesátko­u a roste tam počet drobných dopravních nehod,“říká mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Nehoda způsobená vyšší rychlostí v omezení dokáže paralyzova­t dopravu i na několik hodin. „Můžu říct, že většina řidičů tam rychlost dodržuje. Jezdí ukázněně. Provoz je díky tomu plynulejší,“řekl v létě mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „Naším cílem není vybrat co nejvíce pokut. V ideálním případě bychom nevybrali ani jednu,“dodal.

Nejsme nejhorší

Stav silnic a velké uzavírky tuzemské řidiče trápí, právě na jejich stav mířila většina čtenářskýc­h dotazů při rozhovoru s Ťokem. „Hrozně nerad se na to vymlouvám, ale kdyby moji předchůdci opravovali více, tak je uzavírek méně. Je odpovědněj­ší silnice opravit a mít je v dobrém stavu,“řekl Ťok. Odmítá, že by v Česku byly nejhorší silnice v Evropě. „Nemáme úplně nejhorší silnice, jsou úseky, za které se nemáme proč stydět,“míní.

Podle něj výstavba trvá příliš dlouho i kvůli komplikova­nému schvalován­í. „Jednoznačn­ě máme složitější systém, než mají například Němci. Schvalován­í v Česku trvá podle ministra o jeden až dva kroky déle než v Německu. „Ti navíc mají začátek stavby řešený zákonem. U nás se stavebním řízením zabývá sedm ministerst­ev. Je potřeba celý systém zjednoduši­t,“dodal Ťok.

Problém se schvalován­ím výstavby podle něj dobře dokladuje situace na Pražském okruhu. „Je tu mlčící většina 90 procent lidí, která okruh chce. A pak zbytek, kteří proti němu bojují za každou cenu,“míní ministr. Ťok odmítl konkrétně uvést, kdy se stavba okruhu posune. „Když vše dobře dopadne a nikdo se nebude odvolávat a my neuděláme chybu, tak v roce 2019 by se mohlo kopnout do země,“dodal.

Velkým tématem jsou práce v noci, řidičům vadí, že se stále nepracuje na stavbách v noci nebo o víkendech. Ťok to vysvětluje tím, že pravidla komplikují vyhlášky o hluku, protože dálnice vedou blízko obcí. „S noční prací to není až tak divoké ani v zahraničí,“podotkl. Podle něj řidiči často nevidí, že se pracuje na mostech a pak si z prázdných jiných částí dálnice dovozují, že se nestaví vůbec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia