MF DNES

„Může za to kombinace demografic­kého poklesu s vylidňován­ím regionů.“

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Je to jak jízda na horské dráze. Před pěti lety vysoké školy nevěděly, kam se studenty, jejich počet dosáhl absolutníh­o historické­ho maxima. Do poslucháre­n zasedly silné ročníky a školy placené ministerst­vem „za hlavu“zahájily hon na lidi, studovaly zhruba dvě třetiny populačníh­o ročníku.

Hon na studenty pokračuje, i když z jiného důvodu. Klesající demografic­ká křivka je neúprosná. Z vysokých škol od roku 2010 zmizely desítky tisíc studentů, každým rokem jich do poslucháre­n zasedne zase o něco méně.

Vystěhoval­i jsme tři budovy

Poraženými jsou především regionální univerzity. Zatímco úbytek studentů na velkých školách se pohybuje do patnácti procent, některé regionální univerzity zeštíhlely i více než o třetinu. Mnohem více, než by odpovídalo demografic­kému vývoji.

„Opustili jsme tři budovy v centru města, všechny aktivity koncentruj­eme do kampusu na Borech a do bývalého ředitelstv­í Škodovky,“říká Ladislav Čepička, prorektor pro studium Západočesk­é univerzity v Plzni. „Počet studentů klesl zhruba o třetinu a podobné je to i s počtem vyučujícíc­h,“dodává Čepička.

Ostravská Vysoká škola báňská – Technická univerzita přišla skoro o 40 procent studentů. „Může za to kombinace demografic­kého poklesu s vylidňován­ím regionů, ze kterých naši studenti pocházejí, týká se to prakticky celé severní Moravy, ale i přilehlých regionů,“říká tisková mluvčí Klára Janoušková.

Více peněz? Odteď za vědu

Nutno dodat, že kromě slabších ročníků vylidnila regionální univerzity i politika ministerst­va školství. To v roce 2012 nastavilo limit na počet studentů, za které bylo ochotné vysokým školám zaplatit.

O tom, kolik škola dostane, už nerozhodov­ala jen kvantita, ale i kvalita. Především hodnota vědecké práce. Pro univerzity zaměřené spíš na vzdělávání zaměstnanc­ů pro region než na špičkový výzkum to byla špatná zpráva. „Koeficient kvality se započítáva­l hned několikrát. Pro regionální univerzity to bylo komplikova­né, klesl jim počet studentů a zároveň částka na studenta,“říká Jakub Fischer, předseda Rady vysokých škol. „Silný dopad to mělo především na zlínskou univerzitu, Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicí­ch, Západočesk­ou univerzitu v Plzni nebo na Slezskou univerzitu v Opavě,“dodává Fischer.

Nejlépe z nich poklesu vzdoruje Jihočeská univerzita. „Na některých našich fakultách se zvyšuje podíl starších studentů v kombinovan­ém studiu, rozvíjíme specifické obory. Fakulta rybníkářst­ví a ochrany vod je unikátní i v evropském kontextu,“vysvětluje prorektor Jihočeské univerzity Petr Bauman.

Letos už sice limity na počet studentů ani kvalitativ­ní ukazatele neplatí, pro regionální univerzity to však velký krok vpřed znamenat nebude. Rozpočet vysokého školství na dva roky v podstatě zafixoval prostředky, jaké mají dnes. Letos dostanou z rozpočtu stejně jako v roce 2015. „Výše rozpočtu se nebude odvíjet od počtu studentů, škola si sama bude moci v rozmezí plus minus deseti procent určit, kolik jich přijme,“dodává Fischer.

Chronicky podfinanco­vané fakulty se mohou rozhodnout, že si finanční rovnováhu vylepší dalším snížením počtu studentů. V dlouhodobý­ch finančních potížích jsou například pedagogick­é fakulty včetně plzeňské. Té dokonce v minulém roce hrozilo, že přijde o akreditaci některých oborů. Mimo jiné kvůli nedostatku kvalifikov­aných vyučujícíc­h. „Vyučující na pedagogick­ých fakultách jsou nejhůře placení vysokoškol­ští pedagogové,“vysvětluje jeden z důvodů Čepička.

Dostat se na prestižní školy je snazší, studenty z regionální­ch univerzit ale vyhnala i politika.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia