MF DNES

Referendum o migrantech: tah, který se Orbánovi vymkl

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Měl to být mistrovský tah v kariéře maďarského premiéra – referendum o odmítnutí kvót pro přerozdělo­vání migrantů, jak je navrhuje EU. Jednak by zlegalizov­al tvrdý postoj Maďarska vůči migrantům a jednak by Orbánova strana Fidesz přebrala klíčové volební téma Jobbiku, svému hlavnímu volebnímu konkurento­vi. Ale vyšlo to jen „napůl“. Drtivá většina Maďarů (přes osmadevade­sát procent) v nedělním referendu odmítla, aby se o kvótách, podle nichž mají být migranti přerozděle­ni v rámci Unie, rozhodoval­o v Bruselu, a ne v maďarském parlamentu. K hlasování však přišlo jen zhruba třiačtyřic­et procent voličů – dost daleko od padesáti procent požadovaný­ch pro jeho platnost.

To Orbánovi nezabránil­o v tom, aby výsledek referenda prohlásil za vítězství.

„Žádné vládnoucí straně se od roku 1999 v Maďarsku nedostalo takové podpory jako teď,“prohlásil mimo jiné včera v maďarském parlamentu – srovnal tak výsledky referenda s parlamentn­ími volbami, v nichž je přece jen více možností než ano a ne. A pochvalova­l si, že

počet těch, kteří podpořili odpor proti kvótám EU, například převýšil množství hlasů odevzdanýc­h před lety pro členství v Unii. „Zatímco v roce 2004 hlasovalo pro členství v EU 3,056 milionu Maďarů, tentokrát řeklo ne kvótám 3,204 milionu lidí,“řekl.

Orbánova „zbraň bez nábojů“

Paradoxní na tom je, že právě Orbán se zasadil o to, že pro platnost referenda musí být od roku 2010 účast nejméně 50 procent.

Přesto s nynějším „mandátem“neplatného referenda hodlá Orbán dál bojovat nejen proti kvótám (které mezitím ustoupily do pozadí), ale i za další rozvolnění struktur Evropské unie. „Mám teď v ruce zbraň, kterou mohu při vyjednáván­í používat,“nechal se slyšet.

Podle mnoha pozorovate­lů však hlasování spíše posloužilo jako referendum o úspěšnosti Orbánovy politiky doma.

O tom, že většina občanů odmítne diktát z Bruselu, se nedalo pochybovat. Nízká účast v referendu je proto pro Orbána domácí porážkou – i lidé, kteří jsou proti migrantům, podle politologů často nepřišli k urnám, aby tím zároveň nedali hlas Orbánovi.

Z výsledků referenda lze vyčíst i to, že oproti posledním volbám v roce 2014 Orbánových příznivců nijak nepřibylo.

A co víc – neplatné referendum může silně otřást Orbánovou ambicí hýbat evropskou politikou. „Tenhle neúspěch v referendu přinesl oddechový čas evropským politikům, proti kterým Orbán v EU především bojuje – například německé kancléřce Angele Merkelové či Jeanu-Claudu Junckerovi, šéfovi Evropské komise. Když nezvládne ani referendum ve vlastní zemi, jak chce dělat pořádek jinde?“zhodnotil výsledek budapešťsk­ý politolog András Bíro-Nagy.

„Ťafkou“pro Orbána musel být i včerejší komentář k referendu z Bruselu. „Evropská komise respektuje vůli maďarských voličů – i těch, kteří nepřišli,“komentoval stručně maďarské klání mluvčí Komise.

Maďarský premiér Viktor Orbán slaví výsledek nedělního referenda o kvótách pro migranty. To je však kvůli nízké účasti neplatné. A navíc se může doma i v Evropě snadno obrátit proti Orbánovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia