MF DNES

Vycházejí z pralesa. Povstalci, co neznají kolo

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Nikdy v životě nebyl v kině a zatím nikdy nejel autem. Ještě nikdy nejedl v restauraci.

Juan Pablo však není žádný primitiv. Pětadvacet let vymýšlel léčky, umí to skvěle s minami a už roky vede 36. oddíl FARC, kolumbijsk­ých protivládn­ích povstalců. Ale to je vše, co ví o životě.

Celý ho prožil v džungli, bojoval nejdelší válku současnost­i, která začala v roce 1964. Teď má vyjít do světa, který nezná, protože mír mezi povstalci a vládou je na spadnutí. Znamená to, že musí opustit časovou bublinu, v níž žije.

Vypadá jako Hiró Onoda, poslední japonský voják, který na Filipínách bojoval druhou světovou válku ještě 30 let po japonské kapitulaci. A pak se z džungle a vzpomínek na svět svého mladí, kde největším povyražení­m byl rozhlas a biograf, přenesl do časů barevné televize, tryskáčů a kazetových magnetofon­ů.

Podobné cestování v čase čeká na většinu ze sedmi tisíc kolumbijsk­ých povstalců. Například na Yurluey Mendozovou, s níž se před pár dny setkal reportér listu The Washington Post. Od dětství žije v džungli, už dvacet let. Nikdy nepoužila internet, jen o něm slyšela. Když jí ukázali chytrý telefon a řekli, že se s ním dá fotit, natáčet filmy i hlasy a poslat je na druhou stranu světa, že tu krabičku lze v džungli použít jako mapu. kompas i baterku, nechtěla tomu věřit.

Není divu. Pro dívku, která ještě nikdy nejela ani na kole, je to jako předmět z Marsu.

V džungli byl život o něčem jiném. „Chcete si prohlédnou­t moji zbraň?“zeptala se po devadesáti­minutovém oťukávání v pralesním tábořišti reportéra, což prý bylo, jako když v normálním světě někdo pozve nového přítele domů na kávu.

Povstalci ultralevic­ové organizace FARC vedli s vládními jednotkami krutou válku, v níž zahynulo skoro čtvrt milionu lidí. Žili odtrženi od světa, v táborech měli jen knihy sebraných spisů Fidela Castra.

Nikdy se nedotkli peněz. Všechno, co měli, jim přidělili velitelé. Včetně rtěnek pro ženy.

Teď by měli vyjít z džungle do světa, v němž neumějí žít. A beze zbraní, s nimiž chodili i spát.

Někteří sice tvrdí, že i v pralese sledovali přes satelity Hru o trůny, ale pro většinu z nich je svět tam venku cizí planetou.

Proto nyní mají filmy povinné. V táborech sice mají stále přednášky z marxismu-leninismu, ale také sledují videa, aby věděli, jak žijí ti beze zbraní. Kolumbijsk­á vláda pro ně připravila kurzy, kde by se naučili pracovat jako strážci přírodních parků, prodavači, pěstitelé kakaovníků či marihuany, která nyní byla zlegalizov­ána pro lékařské účely.

Panují však obavy, že někteří zbraně neodloží. FARC žil z toho, že vydíral venkovany a zapojil se do obchodů s kokainem. Některé oddíly rozpuštěný­ch povstalců mohou zmutovat v ozbrojené drogové gangy.

Kolumbijšt­í rebelové žili v džungli desítky let. Teď se vracejí do světa iPhonů.

 ?? Foto: archiv ?? Ne dohodě Kolumbijci v referendu těsně odmítli mírovou dohodu vlády s povstalci z hnutí FARC. Na snímku Juan Pablo (sedící) během svého povstaleck­ého života.
Foto: archiv Ne dohodě Kolumbijci v referendu těsně odmítli mírovou dohodu vlády s povstalci z hnutí FARC. Na snímku Juan Pablo (sedící) během svého povstaleck­ého života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia